Wat is galwegkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Galwegkanker is kanker van de galwegen. De medische term voor galwegkanker is cholangiocarcinoom.

De galwegen zitten in de bovenbuik en lopen voor een deel door de lever. Door de galwegen stroomt gal van de lever naar de darmen. Gal is een belangrijke vloeistof voor het verteren van het eten. En voor opname van voedingstoffen zoals vetten en vitamines.  

Kanker van de galwegen is zeldzaam. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 900 mensen de diagnose galwegkanker.

Hoe groeit galwegkanker?

Galwegkanker begint in de cellen aan de binnenkant van de galwegen. Meestal ontstaat galwegkanker in de kliercellen. De tumor heet dan een adenocarcinoom (adeno = klier).

Als de tumor groeit, wordt de doorgang van de galweg steeds smaller. De gal kan dan steeds minder makkelijk door de galweg heen naar de dunne darm. Uiteindelijk komt de galkleurstof bilirubine in het bloed en kunnen klachten ontstaan, zoals geelzucht en jeuk. 

Galwegkanker groeit na verloop van tijd verder de galweg in. Ook kan de tumor door de wand van de galweg groeien. Zo kan de tumor uiteindelijk in omliggende organen groeien, bijvoorbeeld in de lever of in de alvleesklier. 

Er lopen veel bloedvaten in de buurt van de galwegen. Daarom kan galwegkanker makkelijk in een bloedvat groeien. Als dit gebeurt, is de tumor soms moeilijk te verwijderen. 

Uitgezaaide galwegkanker

Kankercellen kunnen zich  via het bloed verspreiden in het lichaam. Dit heet uitzaaien. Galwegkanker kan uitzaaien naar bijvoorbeeld het buikvlies, de lever, de longen of de botten. 

Vooruitzichten bij galwegkanker

De vooruitzichten bij galwegkanker lopen erg uiteen. Het maakt bijvoorbeeld uit welke soort galwegkanker je hebt en of er uitzaaiingen zijn.

Bij uitgezaaide galwegkanker is het niet mogelijk om te genezen van de kanker. Wel zijn er behandelingen mogelijk om het leven te verlengen en klachten tegen te gaan.

De prognose voor galwegkanker is het best als een operatie mogelijk is, in een vroeg stadium van de ziekte. Een deel van de geopereerde mensen geneest van de kanker.

Met vragen over je vooruitzichten kun je terecht bij je arts. Bekijk ook de  algemene overlevingscijfers van galwegkanker. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Foto Chulja Pek

Chulja Pek, MSc.

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Bas Groot Koerkamp

Dr. Bas Groot Koerkamp

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Heinz-Josef Klümpen

Dr. Heinz-Josef Klümpen

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Joris Erdmann

Dr. Joris Erdmann

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Illustratie mensen

Mensen die galwegkanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020