Seksualiteit en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je kanker hebt, denk je niet meteen aan seksualiteit. Bij seksualiteit denk je aan plezier en ontspanning. En dat past niet bij kanker.
Meestal zal dat zo zijn wanneer je net weet dat je kanker hebt. Of wanneer je een behandeling krijgt. Maar na verloop van tijd hoort seksualiteit er vaak weer bij. Het kan dan tijd kosten voor er ook weer seksueel contact is.

Partner

Misschien heb je door de ziekte minder mogelijkheden op seksueel gebied. Heb je een partner, dan moet ook die zich aanpassen. Dat kan problemen in de relatie geven. Over seks praten kan lastig zijn. Toch kan het helpen om elkaar te vertellen waar je behoefte aan hebt. Of waar je je onzeker over voelt. Zo kun je samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Nieuwe relatie

Een nieuwe seksuele relatie beginnen kan moeilijk zijn. Vooral als je uiterlijk is veranderd kan het lastig zijn om contact te maken met een ander. Maar ook minder zichtbare veranderingen maken het moeilijk om aan een nieuwe seksuele relatie te beginnen. Want wanneer vertel je dat je kanker hebt of hebt gehad? Wanneer laat je je lichaam zien? Dat is vaak zoeken naar een geschikt moment.

Steun

Seksuele veranderingen en problemen kunnen zo veel gevolgen hebben dat je advies en steun van anderen nodig hebt. Je kunt hulp vragen aan:

  • lotgenoten
  • je (huis)arts
  • een seksuoloog

Wat voor hulp je nodig hebt, hangt af van je problemen. Vaak moet je zelf over hulp beginnen. Vraag er tijdig om als je er zelf niet uitkomt. Ook al is het soms moeilijk om over seksualiteit te praten.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015