Behandeling bij galblaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij galblaaskanker zijn de volgende behandelingen mogelijk:

Naast de standaard behandelingen kun je soms deelnemen aan experimentele behandelingen (trials). Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen.

Doel van de behandeling bij galblaaskanker

Een behandeling kan gericht zijn op genezing. Is genezing niet mogelijk, dan is de behandeling gericht op het remmen van de ziekte. De arts kijkt samen met je wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn.

Curatieve behandeling

Is genezing mogelijk, dan krijg je een curatieve behandeling. Bij galblaaskanker is opereren de enige mogelijkheid om te kunnen genezen. Helaas is een operatie maar bij weinig patiënten mogelijk.

De arts zal je opereren als hij denkt dat hij de hele tumor kan verwijderen en

  • Je geen uitzaaiingen in andere organen hebt
  • Je lichamelijke en geestelijke gezondheid dat toelaat

Soms is galblaaskanker bij toeval gevonden nadat de galblaas voor galstenen is verwijderd. Als het om het allervroegste stadium gaat (stadium 1a)is verdere behandeling niet nodig. Alle andere patiënten hebben mogelijk nog resttumorweefsel waar de galblaas tegen de lever aan lag en in lymfeklieren. Als er geen uitzaaiingen te zien zijn op de CT scan, zal de arts met je bespreken om het weefsel waar mogelijk resttumor zit, weg te halen.

Palliatieve behandeling

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kunje een palliatieve behandeling krijgen. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte of het voorkomen van klachten. Een palliatieve behandeling kan bijvoorbeeld gericht zijn op pijnbestrijding.

Lees verder over palliatieve behandelingen bij galblaaskanker

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.