Dikkedarmkanker

Opslaan

Dikkedarmkanker is een vorm van darmkanker. Bij dikkedarmkanker zit de tumor in de dikke darm. De dikke darm zit aan het eind van het spijsverteringskanaal. De dikke darm gaat over in de endeldarm, die vervolgens in de anus eindigt. Er kan ook een tumor in de endeldarm ontstaan. Dit heet dan endeldarmkanker

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Deze vorm van kanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

De dikke darm, endeldarm en anus

1: dunne darm, 2: verbinding dunne en dikke darm, 3: blinde darm, 4: stijgende deel dikke darm, 5: dwarslopende deel, 6: dalende deel, 7: S-vormig deel, 8: endeldarm, 9: anus met sluitspier

Dikkedarmkanker geeft niet altijd klachten

Symptomen van dikkedarmkanker zijn divers. Ze hangen ook samen met de plek waar de tumor zit. Bloed of slijm bij de ontlasting of verstopping kunnen symptomen zijn van een tumor in de dikke darm. Maar niet iedereen met dikkedarmkanker heeft klachten.

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg ontdekken van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, voordat er symptomen ontstaan.

Poliepen in de darm

Dikkedarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dan wordt het kanker of een kwaadaardige tumor genoemd. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Zo kan de tumor in omliggende organen terechtkomen.

Uitzaaiingen 

Een tumor in de dikke darm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Lees verder over uitgezaaide dikkedarmkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)