Wat is…?

Dikkedarmkanker

Opslaan

Dikkedarmkanker is een vorm van darmkanker. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Deze vorm van kanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De dikke darm en de endeldarm

Bij dikkedarmkanker zit de tumor in de dikke darm. De dikke darm zit aan het eind van het spijsverteringskanaal. De dikke darm gaat over in de endeldarm, die vervolgens in de anus eindigt. Er kan ook een tumor in de endeldarm ontstaan. Dit heet dan endeldarmkanker
 

De dikke darm, endeldarm en anus

De dikke darm, endeldarm en de anus
1: dunne darm, 2: verbinding dunne en dikke darm, 3: blinde darm, 4: stijgende deel dikke darm, 5: dwarslopende deel, 6: dalende deel, 7: S-vormig deel, 8: endeldarm, 9: anus met sluitspier

Dikkedarmkanker geeft niet altijd klachten

Symptomen van dikkedarmkanker zijn divers. Ze hangen ook samen met de plek waar de tumor zit. Bloed of slijm bij de ontlasting of verstopping kunnen symptomen zijn van een tumor in de dikke darm. Maar niet iedereen met dikkedarmkanker heeft klachten.

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg ontdekken van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, voordat er symptomen ontstaan.

Poliepen in de darm

Dikkedarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dan wordt het kanker of een kwaadaardige tumor genoemd. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Zo kan de tumor in omliggende organen terechtkomen.

Uitzaaiingen in de lever en de longen

Een tumor in de dikke darm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit.

Darmkankercellen kunnen losraken en via lymfe- of bloedvaten uitzaaien naar bijvoorbeeld de lymfeklieren, de lever of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Als op deze manier een nieuwe tumor in de lever ontstaat, dan heet dit geen leverkanker. Het zijn uitzaaiingen in de lever van darmkanker.

Uitzaaiingen in het buikvlies

Bij dikkedarmkanker kunnen ook uitzaaiingen in het buikvlies ontstaan. Dit kan gebeuren als de tumor helemaal door de darmwand groeit en er kankercellen in de buikholte terechtkomen. Als de kankercellen zich daar hechten aan het buikvlies kunnen er buikvliesuitzaaiingen ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er dan vocht (ascites) in de buik, waardoor de buik dik wordt en pijn kan doen. Ook kan de ontlasting hierdoor veranderen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)