Doelgerichte therapie bij dikkedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij dikkedarmkanker met uitzaaiingen kun je soms ook doelgerichte therapie krijgen. Doelgerichte therapie werkt specifieker dan chemotherapie. Het kan zich richten op de kankercellen met bepaalde eigenschappen. Ook kunnen sommige doelgerichte medicijnen voorkomen dat er bloedvaten gevormd worden in de tumoren. Dit remt de groei van de tumor.

Doelgerichte medicijnen tegen dikkedarmkanker zijn bevacizumab, cetuximab en panitumumab. Deze medicijnen worden vaak gecombineerd met chemotherapie. Niet bij iedereen werkt doelgerichte therapie. De arts vertelt of  je in aanmerking komt. Hier is vaak ook onderzoek van het DNA voor nodig. 

Kijksluiters van doelgerichte therapie bij dikkedarmkanker

Van deze doelgerichte medicijnen zijn Kijksluiter-video's beschikbaar. Hierin zie je hoe ze medicijnen werken, en welke bijwerkingen je ervan kunt krijgen. 

Bekijk de Kijksluiter-video's voor:

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

BRAF-remmers bij dikkedarmkanker

Nieuwe ontwikkelingen: doelgerichte medicijnen bij dikkedarmkanker
In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over nieuwe inzichten in de behandeling met doelgerichte therapie. Bij mensen met een zeldzame afwijking in de tumor is onderzoek gedaan naar wat bestaande en nieuwe medicijnen kunnen opleveren. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.
 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018