Voeding bij CLL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voeding en kanker

Door kanker of de behandeling kun je problemen krijgen met eten. Je eetlust kan veranderd zijn. Bijvoorbeeld omdat je misselijk bent door chemotherapie. Of omdat je smaak is aangetast, waardoor alles anders smaakt. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Daardoor kun je onbedoeld afvallen. Of juist zwaarder worden. 

Goede voeding is belangrijk

Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De voedingsproblemen verschillen per persoon. Maar zelfs als je geen problemen hebt, kan informatie over voeding belangrijk zijn. Juiste voeding zorgt voor een goed lichaamsgewicht en voldoende kracht in je lichaam. Dat kan je helpen om de behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Daarom is het verstandig om goed te eten en te drinken.

Diëtist

Heb je vragen over je eigen situatie, stel die dan aan je (huis)arts of verpleegkundige. Zij kunnen je in contact brengen met een diëtist. Die kan je een persoonlijk voedingsadvies geven.

Voedingsadviezen bij stamceltransplantatie

Krijg je een zware behandeling met chemotherapie met of zonder aanvullende bestraling, gevolgd door een  stamceltransplantatie? 

Dan heb je tijdelijk een grotere kans op infecties.

Hiervoor kun je adviezen over de voeding krijgen. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid medicijnen is soms kiemarme voeding nodig. Dit is voeding met zo min mogelijk schimmels, gisten en ziekteverwekkers.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Prof. dr. Arnon Kater

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Mark David Levin

Hematoloog, Albert Schweitzer

illustratie-arts-man

Prof. dr. Harry Schouten

Hematoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: maart 2015