Immunotherapie bij CLL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert je eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.

De behandeling werkt niet direct in op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dit is uniek aan immunotherapie.

Monoklonale antilichamen

Immunotherapie wordt bij CLL gegeven in de vorm van monoklonale antilichamen. Dat zijn eiwitten die in het laboratorium worden ontwikkeld. Zij worden ook afweer- of antistoffen genoemd. De eiwitten worden zo gemaakt dat ze specifieke andere eiwitten op de kankercellen kunnen herkennen en eraan binden. Hierdoor kunnen de eigen afweercellen de kankercellen vervolgens vernietigen.

Monoklonale antilichamen voor CLL zijn:

 • rituximab
 • ofatumumab
 • obinutuzumab
 • alemtuzumab

Bijwerkingen

Meestal geven deze middelen weinig of geen bijwerkingen. Soms krijgen patiƫnten reacties bij het toedienen via het infuus:

 • rillingen
 • bloeddrukdaling
 • allergische reactie als:
  - jeuk
  - kortademigheid
  - koorts
  - huiduitslag

Van deze middelen wordt rituximab het meest gebruikt, omdat dat de minste bijwerkingen geeft bij het toedienen via het infuus.
Obinutuzumab wordt vaker gegeven aan mensen die ouder en redelijk fit zijn. Dit middel kan de CLL bij hen langer onder controle houden.

Bij CLL krijg je alleen immunotherapie in combinatie met chemotherapie of signaalremmers. Signaalremmers zijn doelgerichte therapie.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Prof. dr. Arnon Kater

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Mark David Levin

Hematoloog, Albert Schweitzer

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2017