Wat is…?

Basaalcelcarcinoom (huidkanker)

Opslaan

Een basaalcelcarcinoom (basaalcelkanker) is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is een vorm van huidkanker.

Een basaalcelcarcinoom komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zonlicht hebben gehad, zoals het gezicht, de hals, het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen. 

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen voor het 85ste levensjaar 1 of meer basaalcelcarcinomen. In 2019 kregen ongeveer 50.000 mensen de nieuwe diagnose van basaalcelcarcinoom.

Mensen met een licht huidtype en mensen die jarenlang hebben blootgestaan aan uv-straling op de huid, hebben de grootste kans om een basaalcelcarcinoom te krijgen.

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Een basaalcelcarcinoom begint meestal als een glad, glazig knobbeltje. Dit groeit heel langzaam. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien.

Een basaalcelcarcinoom kan ook op de romp zitten. Vaak ziet het er dan uit als een eczeemplekje: rood, vlak of plat en een beetje schilferig.

Lees en bekijk hoe een basaalcelcarcinoom eruit kan zien.

Niet levensbedreigend

Basaalcelcarcinoom ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid. Het groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Daardoor is deze vorm van huidkanker niet levensbedreigend. 

Behandelen is wel belangrijk

Het is belangrijk een basaalcelcarcinoom te laten behandelen. Het kan namelijk dieper in de huid groeien en andere weefsels zoals spier, kraakbeen of bot beschadigen. De kans op genezing wordt dan kleiner en de behandeling ingrijpender en moeilijker.

Wacht dus niet te lang om met een verdacht plekje naar de huisarts te gaan.

Risico op terugkeer 

Een basaalcelcarcinoom kan na behandeling terugkeren op dezelfde plek. Het risico op terugkeer hangt af van de groeiwijze, plaats en grootte van het basaalcelcarcinoom en van de eerdere behandeling. 

Ook kan een nieuw basaalcelcarcinoom op een andere plek ontstaan.

Risico op andere vorm van huidkanker

Mensen met een basaalcelcarcinoom hebben een grotere kans op een andere vorm van huidkanker. De kans op plaveiselcelcarcinoom is 3 keer zo groot. De kans op melanoom 2,5 keer zo groot. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.