Regionale perfusie bij wekedelentumoren

Opslaan

Bij wekedelentumoren wordt heel soms regionale perfusie toegepast. Dit is een speciale toediening van chemotherapie voor een wekedelentumor in een arm of been. Het doel van de regionale perfusie is om de tumor zo te verkleinen, dat een verminkende operatie of amputatie dan niet nodig is.

Hoge dosis chemotherapie in afgesloten arm of been

Bij regionale perfusie wordt de bloedcirculatie in een arm of been afgesloten van de bloedcirculatie van de rest van het lichaam. Daarna krijgt het afgesloten lichaamsdeel voor een bepaalde tijd een hoge dosis chemotherapie. Chemotherapie doodt de snel delende cellen.

Door de afsluiting kunnen de medicijnen niet in andere delen van het lichaam terecht komen. De dosering van de chemotherapie kan zo veel hoger zijn dan wanneer deze aan het hele lichaam zouden worden toegediend. Zo’n hoge dosis kan het lichaam namelijk niet verdragen, maar een arm of been wel.

Een hart-longmachine houdt de bloedcirculatie van de afgesloten arm of het been kunstmatig op gang. De behandeling duurt 1 uur tot 1.5 uur. Je gaat hiervoor onder narcose. 

Een andere naam voor regionale perfusie is percutane geïsoleerde ledemaatperfusie.

Behandelcentra

In Nederland kun je voor regionale perfusie terecht in:

  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Erasmus MC
  • Radboudumc
  • UMCG

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)