Hersenvochtonderzoek bij AML

Opslaan

Heeft u vaak erge hoofdpijn of uitvalsverschijnselen? Dan onderzoekt de arts het hersenvocht op leukemiecellen. Acute myeloïde leukemie verspreidt zich namelijk heel soms naar de hersenen.

Ruggenprik

Rond de hersenen en het ruggenmerg zitten vliezen. Tussen deze vliezen zit het hersenvocht (liquor). Voor het onderzoek neemt de arts een beetje van dit vocht af met een ruggenprik. Dit heet een lumbaalpunctie.

De arts verdooft hiervoor uw huid. Daarna prikt hij met een naald tussen de wervels door in de hersenvochtruimte. Daaruit zuigt hij een kleine hoeveelheid vocht op. U voelt soms een schokje in uw been of bil. Soms krijgt u na het onderzoek last van hoofdpijn. Dit vermindert als u gaat liggen.

De arts bekijkt het vocht onder de microscoop. Zijn er leukemiecellen in het hersenvocht aanwezig? Dan moet de behandeling ook lokaal in het hersenvocht worden gegeven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Biemond, B.J. (hematoloog), Dr. Petersen, E.J. (hematoloog), Prof. Dr. Vellenga, E. (hematoloog), Dr. Marwijk Kooy, M. van (hematoloog), Dr. Westerweel, P.E. (hematoloog)