Controle en nazorg bij ALL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is de behandeling afgerond? Dan blijf je nog een tijd onder controle. Vaak krijg je ook nog nazorg. De termen controle en nazorg worden soms door elkaar gebruikt. Ze worden ook wel follow-up genoemd.

Patiënten met acute lymfatische leukemie (ALL) blijven gedurende lange tijd onder controle bij een internist of hematoloog.

Doel van de controles

De controlebezoeken zijn bedoeld om:

  • Eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen. 
  • In een vroeg stadium eventuele terugkeer van de ziekte op te sporen

Wat gebeurt er tijdens de controles

Tijdens de controle-bezoeken bespreek je met je arts hoe het gaat. Ook laat de arts een bloedonderzoek uitvoeren en controleert hij eventueel de grootte van de milt.

Hoe vaak op controle?

De arts bespreekt met je hoe vaak je op controle moet komen. In het begin is dat nog regelmatig, maar na verloop van tijd kunnen er langere periodes zitten tussen de controles.

Maak je je tussendoor zorgen over een klacht die je hebt? Wacht dan niet tot de volgende controle, maar vervroeg zo nodig je afspraak. Je kunt ook met je klacht naar de huisarts gaan.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Bart Biemond

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Drs. Floor Moenen

Hematoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017