Chemotherapie voor het zenuwstelsel bij ALL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Acute lymfatische leukemie kan zich snel uitbreiden naar het hersenvocht tussen de hersenvliezen. De hersenvliezen zitten rond de hersenen en het ruggenmerg. Hersenen en ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel.

De gewone chemotherapie kan het centrale zenuwstelsel niet goed bereiken. Er kunnen daar leukemiecellen achterblijven. Deze kunnen voor  terugkeer van de leukemie zorgen, ook na een geslaagde behandeling.

Risico op terugkeer van ALL verkleinen

Het risico op terugkeer van ALL is veel kleiner wanneer je uit voorzorg ook aparte chemotherapie voor het centrale zenuwstelsel krijgt. De arts dient daarom regelmatig rechtstreeks in het ruggenmergkanaal medicijnen toe. Dat doet hij via een ruggenprik.

Voor een ruggenprik verdooft de arts je huid. Daarna prikt hij met een naald tussen de wervels door in de hersenvochtruimte.

Ruggenprikken kunnen soms moeizaam gaan. Dan kan de arts besluiten een klein kunststof kastje onder de huid van het hoofd aanbrengen. Dit heet een Ommaya reservoir. Aan dat kastje zit een slangetje dat uitmondt in een van de hersenkamers. Dat zijn de ruimtes waarin het hersenvocht zich bevindt. Via het reservoir kan de arts op een eenvoudige manier de medicijnen toedienen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Bart Biemond

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Drs. Floor Moenen

Hematoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2019