Wie kan helpen bij geldzaken en kanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je vragen over je financiële situatie? Of wil je advies? Er zijn  verschillende mensen die je kunnen helpen.

Lees op deze pagina over:

Maatschappelijk werker

Met een (medisch) maatschappelijk werker kun je praten over de financiële gevolgen van kanker. En wat je kunt doen als je geld tekort komt of schulden hebt. De maatschappelijk werker kan met je meedenken en je vertellen welke mogelijkheden er zijn voor financiële ondersteuning.

Wil je graag een gesprek met een maatschappelijk werker? Vraag dan om een verwijzing van je huisarts, arts of verpleegkundig specialist.

Vind een maatschappelijk werker bij jou in de buurt.

Sociaal werker, wijkteam of buurtteam

Je kunt ook ondersteuning vragen van de gemeente. Bijvoorbeeld via het Wmo-loket of via een (sociaal) wijkteam of buurtteam. De gemeente kijkt samen met jou naar wat je nodig hebt. En hoe je dat kunt regelen. Meer informatie vind je op de website van je gemeente.

In ieder dorp of gemeente zijn sociaal werkers. Die zijn vaak goed op de hoogte van de potjes, fondsen en aanvullende regelingen in de gemeente. Tip: vraag je gemeente hoe je in contact kunt komen met een sociaal werker.

Sociaal werkers worden ook wel sociaal raadslieden genoemd. Je vindt ze via deze kaart van sociaal werk Nederland.

Het Juridisch Loket

Op de website van het Juridisch Loket vind je informatie en tips over diverse onderwerpen, zoals werk en inkomen of schulden en incasso.

Goed om te weten: als je een laag inkomen hebt en weinig spaargeld, kun je bij het Juridisch Loket gratis hulp krijgen bij juridische vragen.

AYA-verpleegkundige (voor jongvolwassenen tot 40 jaar)

Ben je onder de 40 jaar, dan kun je praten met een AYA-verpleegkundige. Deze verpleegkundige is speciaal opgeleid om jonge mensen met kanker te begeleiden. Ook als het om geldzaken gaat. Hij of zij kan je ook doorsturen naar een medisch maatschappelijk werker.

 AYA is de afkorting van Adolescent and Young Adult (adolescent en jongvolwassene). Lees wat de AYA-verpleegkundige voor jou kan betekenen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anne Gualtherie van Weezel

Medisch maatschappelijk werker, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-deskundige-vrouw

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023