Stel je vraag over darmkanker aan prof. Miriam Koopman van het Universitair Medisch Centrum Utrecht

20 maart 2018 om 13.54,
gewijzigd 2 juli 2019 om 12.20

Het stellen van een vraag aan een professional is verplaatst. Je kunt voortaan je vraag aan Prof. Miriam Koopman hier stellen.

Disclaimer

132 reacties

Beste Leo, 

Nieuwe studies specifiek voor een KRAS mutatie worden ; 6 maanden ook weer in Nl verwacht. Dit zijn zeer waarschijnlijk behandelingen in een vroege fase waarbij er in ieder geval al 1 lijn van behandeling gegeven moet zijn. 

Hier zal in ieder geval op clin.trials.gov informatie over komen. Verder werken we aan een manier om voor iedereen beter inzichtelijk te maken welke studies voor welke groep patienten met darmkanker beschikbaar zijn. Hou hiervoor de website van de DCCG, PLCRC en samentegendarmkanker in de gaten. 

Sterkte en hartelijke groet,

Prof. Miriam Koopman

 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 14:52

L.S.

ik heb uitgezaaide darmkanker. uitzaaiingen naar longen, lever en lymfeklieren. recent (begin oktober 2018) zijn er twee snel groeiende metastasen bij gekomen waarvoor ik op dit moment chemo volg. Mijn levensverwachting is volgens mijn oncoloog zeer beperkt. Tot op heden heb ik alle statistieken verslagen en ga ik steeds langer door dan hij had verwacht. (met andere woorden een medisch wondertje.... ha ha) maar goed. Ik ga volgende week mijn 4e kuur in en daarna volgt een uitslag van de CT scan of de kuur toegevoegde waarde heeft.

Ik ben al eerder aan de lever geopereerd (2016) en zou eigenlijk, mocht deze kuur niet aanslaan, willen voorstellen om de snel groeiende kanker in de lever weg te branden of weg te snijden al naar gelang de artsen dat zouden zien. Door de snel groeiende metastasen weg te halen hoop ik tijd te winnen in het zoeken naar alternatieven. Ik voel me namelijk nog zeer goed en wil het gevecht nog lang niet opgeven, maar als de metastasen doorgroeien met dezelfde snelheid wordt de zomer 2019 niet haalbaar.

M.a.w. ik wil in gesprek met mijn oncoloog bij onvoldoende resultaat voorstellen om een leveroperatie te doen en vervolgens te onderzoeken of behandeling op basis van total lichaamshyperthermie in Rotterdam een haalbare kaart is.

ik besef dat u mijn dossier niet kent, desondanks hoor ik graag uw mening of ik deze vragen mag stellen.

mvg Paul

Laatst bewerkt: 05/11/2018 - 10:50

Beste Paul, 

Het is voor mij idd lastig om  hier een goed antwoord op te geven. Het is zeker een goede vraag om aan uw behandelend oncoloog te stellen. Uw oncoloog kan ook uitleggen waarom een lokale behandeling van uw uitzaaiingen in de lever wel of niet geschikt is. 

Hopelijk kunt u hier verder mee. 

sterkte en hartelijke groet,

prof Miriam Koopman 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 14:54

Ik heb een dikkedarmkanker operatie achter de rug, er is een stuk dikke darm weggehaald, gelukkig geen stoma, er is ook een punt lymfeklier weefsel weggehaald waarvan 2 cellen van de 12 kwaadaardig zijn.

Nu wordt er aangeraden een chemokuur te doen van 4 x 1 infuus en 2 weken tabletten. Echter ik ben lichamelijk nog niet helemaal hersteld en heb 3 weken geleden plotseling mijn man verloren. Nu wordt ik gedwongen binnen die beruchte  protocolweken een beslissing te nemen over de chemo, ik kan mij nog niet eens concentreren op wat ik moet eten savonds, laat staan deze zeer belangrijke beslissing nemen. Het valt mij op dat heel veel personen voor de kuur zijn ondanks de bijwerkingen en zo weinig tegen. 

Is er dan voor de artsen geen enkele mogelijkheid om deze kuur een maand uit te stellen??? 

Kan ik tijdens deze 3 maanden trouwens naar het buitenland reizen, aangezien er precies de kerst in zou vallen en dan wil ik beslist niet thuis alleen zijn.

 

 

Laatst bewerkt: 08/11/2018 - 14:19

Beste Karin, 

Wat een verdrietig verhaal zeg. U krijgt hiermee wel heel veel voor uw kiezen... 

Ik ga proberen een antwoord te geven waar u verder mee kunt. Voor uw diagnose, een zogenoemd stadium 3 darmkanker, bestaat inderdaad een indicatie voor aanvullende chemotherapie met als doel om de kans dat de ziekte terugkomt te verkleinen. De precieze kansen kan uw oncoloog u vertellen. Deze behandeling heeft echter helaas alleen zin als deze binnen 8 weken na de operatie wordt gestart. Met evt een uitloop naar tot 12 weken na de operatie (liever niet). Het is dus geen onwil, echter de behandeling geeft niet het gewenste effect als deze wordt uitgesteld en dan zou u wel de bijwerkingen echter zonder kans op goed effect hebben en dat is uiteraard niet goed. 

Voor een evt bezoek aan het buitenland tijdens de kuren, dit zou ik vooral met uw behandelend oncoloog bespreken. Er is vast een mogelijkheid om dit met elkaar te combineren.

Hopelijk helpt u dit, veel sterkte

Hartelijke groet,

prof Miriam Koopman  

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 15:01

Mijn vader heeft endeldarm kanker, hiervoor is hij ook behandeld voor prostaat kanker door middel van brachie-therapie.

is de darm nu al zo beschadigt dat er geen bestraling meer toe te passen is? 

Is tijdens een operatie dan wel te bestalen? 

Laatst bewerkt: 13/11/2018 - 22:27

Deze vraag kan beantwoord worden door de radiotherapeut. Dat is de specialist die de bestraling geeft. Dit is oa afhankelijk van de dosering van de eerdere bestraling en daarmee ook niet uitgesloten dat uw vader nogmaals (aangepaste) bestraling kan ontvangen. 

Hartelijke groet,

prof Miriam Koopman 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 15:03

Ik heb na operaties chemokuren  ook bestraling gehad voo2r uitzaaiing op long en lever ne kreeg ik ongeveer 9 maanden daarna zenuwpijnen in mijn rechterflank , het bestraalde gebied, ik lees eigenlijk nooit iets over deze gevolgen van bestralen .

Wordt nu na heel veel pijnstillers behandeld met zenuwblokkades zijn hier nog andere opties voor.

Laatst bewerkt: 22/11/2018 - 13:37

Er zijn vele mogelijkheden voor pijnbestrijding. Dit is heel erg afhankelijk van de soort pijn en de plek van de pijn. Voor ingewikkelde pijnbestrijding kan een pijnarts (anesthesist) mogelijk nog een goede aanvulling geven. 

Sterkte, 

Hartelijke groet,

prof Miriam Koopman 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 15:05

Hai Renske ben bij pijnpoli terecht gekomen heb eerst een hele partij zware pijnstillers geslikt en uiteindelijk een pijnblokkade gehad , deze heeft een jaar zijn werk gedaan heb nu toevallig net een nieuwe afspraak omdat ik merk dat het terug komt nu,

Als je man er in aanmerking voorkomt zou ik dat doen pillen zijn erg zwaar en je stompt er erg van af . Sterkte voor jullie hoop dat je hier wat aan hebt .

Laatst bewerkt: 11/03/2019 - 08:15

Ik heb helaas ook nog geen reactie van mevrouw Koopman.

Ik vraag mij ook af of er mensen op dit forum zitten die niet de preventieve chemo hebben gedaan en daar ervaringen mee hebben.  Het lijkt soms wel of iedereen beslist om wel de chemo te nemen.

Ik ben nog steeds aan het twijfelen. Omdat ik in eerste instantie volledig ervan overtuigt was het niet niet te doen pas toen ik de oncoloog in Leiden sprak had ik zo iets misschien toch wel.  Nu weet ik het niet meer. Ik ben te veel bezig met de dood van mijn vriend om hierover een goede beslissing te nemen. En ben band alle bijwerkingen te krijgen  te er maar zijn, door mijn psychische en fysieke noem het maar onfitheid.

 

Laatst bewerkt: 25/11/2018 - 09:32

hallo karin;

,Mij is niet aangeboden om preventief chemo te nemen.

Na de operatie 6 jaar "schoon"daarna uitzaaiingen in de lever.

Stuk van weg genomen ,na een half jaar zat en zit het in beide longen.

Mijn advies altijd preventief chemo nemen.

Sterkte met je besluit.

Groeten Leo

 

Laatst bewerkt: 27/11/2018 - 13:53

Dat hoopten wij ook. Mijn vader krijgt deze preventieve chemo niet. Wel alles wegsnijden inclusies uitzaaiing ik lever en lymfeklieren, maar geen chemo. 

Snap er niks van :-(

Laatst bewerkt: 27/11/2018 - 14:42

Beste mevrouw Koopman,

Bij mijn vader is dikkedarmkanker gevonden (overgang van dunne naar dikke darm), ook waren aantal lymfeklieren aangedaan. Met uitzaaiingen in de lever (adenocarinoom, matig tot goed gedifferentieerd). Inmiddels is de kanker uit de darm gesneden, vervolgens zou de lever behandeld (althans de uitzaaiingen), echter na de darmoperatie heeft mijn vader een dubbele longembolie gekregen. Lever wordt (mits er niet nog meer uitzaaiingen zijn) pas over drie maanden behandeld. Mocht dit succesvol zijn was mijn idee dat mijn vader preventief/adjuvant chemo zou krijgen. Volgens oncoloog gaat mijn vader die niet krijgen. Ik heb begrepen dat als de ziekte vergevorderd is, chemo wel tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Voor ons gevoel is het nu wachten op uitzaaiingen. Ook als lever behandeld is. Vooralsnog geen uitzaaiingen elders. Hebt u enig idee waarom mijn vader geen chemo krijgt aangeboden? 

 

Dank alvast! 

 

Mvg, 

Cindy de Kok

Laatst bewerkt: 27/11/2018 - 15:03

Hoi,

Wat zegt de chirurg en de oncoloog als je ernaar vraagt? Meestal is de chirurg voor het weghalen van de tumor en uitzaaiingen en wordt je daarna doorverwezen naar de oncoloog voor chemo. Er wordt bij diagnose een behandelplan gemaakt waar dit in staat, en waar veranderingen in opgetekend worden,

Geen chemo kan verschillende redenen hebben, zoals lichamelijke conditie, een dubbele longembolie is niet niks en het kan best zijn dat je vader te zwak is om de zware chemo op dit moment aan te kunnen. Dat kan ook de tijd tussen de operatie en de lever behandeling verklaren. Heeft je vader zelf aangegeven wat hij wil?

ik zou teruggaan en vragen km een gesprek, al dan niet telefonisch. Als je niet mee gaat met je vader naar de doktersafspraken kun je vragen of hij het opneemt op zijn telefoon, zodat jullie het samen of jij alleen kunnen naluisteren, ik doe dat ook altijd omdat ik door alle emotie het grootste gedeelte weer vergeet.

als je teruggaat, doe dat dan wel in samenspraak met je vader want hij moet denk ik toestemming geven om gegevens te delen.

 

veel sterkte!

groeten,

annemiek

 

 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 12:34

Aanvullende chemotherapie na een operatie heeft toegevoegde waarde als de ziekte beperkt is tot de darm/lymfklieren rondom de darm, maar nog niet naar andere organen is uitgezaaid. Als uitzaaiingen in andere organen kunnen worden weggeopereerd blijkt uit onderzoek dat aanvullende chemotherapie in deze situatie geen zinvolle toevoeging geeft. Om beter te kunnen selecteren of sommige mensen hier wel baat bij hebben wordt veel onderzoek gedaan. 

Waarom uw vader in afwachting van de evt operatie van de uitzaaiingen in de lever geen chemotherapie krijgt aangeboden kan ik obv de huidige gegevens niet goed beoordelen. Mogelijk dat conditie een rol speelt. Ik zou deze vraag vooral ook stellen aan zijn behandelaar. 

Hopelijk geeft dit voldoende antwoord op uw vragen. 

Hartelijke groet,

prof Miriam Koopman 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 15:09

Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Ik begrijp het denk ik toch niet helemaal. Als achteraf een chemo geen toegevoegde waarde heeft, waarom tussen twee operaties wel?

Kunt u mij misschien uitleggen waarom de oncologisch chirurg ons zegt dat behandeling in eerste opzet curatief is? Stadium vier en geen nabehandeling met chemo, kans dat kanker terugkomt lijkt mijn zeer groot. Ik begrijp niet dat de term curatief gebruikt wordt. 

Dank dank wederom en ik ga dit zeker met behandelaar opnemen. 

Hoop dat u bovenstaande twee vragen ook kunt beantwoorden want krijg/vind daar geen antwoord op!

Met vriendelijke groeten,

 

Laatst bewerkt: 28/11/2018 - 17:08

Hierbij de 2 antwoorden:

1. Het doel van de behandeling is inderdaad genezing, oftewel langdurige tijd van leven. De kans hierop in deze situatie is aanzienlijk kleiner dan bij patiënten waarbij er geen uitzaaiingen in andere organen aanwezig zijn, echter bij een deel van de patiënten komt de ziekte inderdaad niet meer terug na zo'n operatie die de chirurg voorstelt. 

2. een tussentijdse chemo/behandeling heeft meer als doel om verdere groei van ziekte tegen te gaan waardoor de chirurg ook later nog steeds de ziekte kan weg opereren, vandaar het verschil met de behandeling na de operatie die in deze situatie geen meerwaarde heeft. Het doel is anders.

Helpt dit?

Hartelijke groet,

Miriam Koopman

 

Laatst bewerkt: 29/11/2018 - 09:46

Beste mevrouw Koopman en team,

Mijn vader is geopereerd aan uitzaaiingen in de lever. Alles is toen weggehaald. Nu, drie maanden later, een lever vol.... littekenweefsel of kanker. Er is nu een MRI gemaakt om te kijken wat het is. Als er maar 1 uitzaaiing zit dan wordt deze verwijderd, zit hele lever vol stelde chirurg chemo voor. Nu heb ik begrepen dat algehele chemo veelal niet aanslaat bij darmkanker. Zeker voor lever zou dosis te laag zijn.

Onze vraag was dus: stappen we dan een palliatief traject in. Volgens de chirurg was behandeling nog altijd gericht op genezing, maar ik begrijp dat dus niet helemaal.

Mijn vader heeft (vooralsnog) ‘alleen’ uitzaaiing in de lever, is in goede conditie. U kent niet hele dossier en ik wil ook zeker geen second opinion. Mijn vraag is: zie u patiënten bij wie een algehele chemo effectief is bij uitzaaiingen in de lever? 

Ik las ook dat met een leverspoeling (chemo), hogere concentraties kunnen worden bereikt en dat deze behandeling mogelijk meer effectief is. Veelal in studieverband. Er is nog niet heel veel ervaring mee begreep ik. Mijn vraag: wordt dit ook buiten studieverband gedaan en zo ja? Wanneer wordt hier voor gekozen? Tot slot: in wel ziekenhuis is de meeste ervaring hiermee?

Hoor graag uw ervaringen!

Mijn vader is overigens 70 jaar.

Hartelijke groeten,

Cindy de Kok 

Laatst bewerkt: 26/05/2019 - 12:58

Geachte mevr. Koopman,

I.v.m. lopende c.q. komende onderzoeken heb ik de volgende vragen:

Bloedonderzoek gehad en leverfuncties waren 'niet goed' (de rest wel). W.s. door jaren dagelijks zo'n zes biertjes drinken (inmiddels gestopt). Ik heb een ietwat 'harde' buik (omvang 104 cm), kan het zijn dat de lever vocht vasthoudt? En zo ja, is dat dan in de buik of tussen de huid en het buikvlies?

Inmiddels heb ik vijf dagen geen ontlasting gehad, daarvoor was het eens in de twee a drie dagen en dan meestal 'weinig volume' en brij of diarree. Aandrang om te gaan poepen heb ik ook niet...Waar zou dit op kunnen wijzen?

Is er bij darmkanker altijd sprake van gewichtsverlies?

Is er bij buikvlieskanker altijd sprake van een toenemende dikke buik? Ik vraag dit omdat ik sinds drie maanden een dikker wordende 'ronde' buik ontwikkel, maar nu ik sinds twee weken aan het trainen ben (buikspieroefeningen en wandelen) en meer gezonde voeding tot mij neem, neemt de omvang van de buik iets af...

Vriendelijke groet,

Bert.

 

 

 

Laatst bewerkt: 01/01/2019 - 08:46

Beste Bert, 

T.a.v. de buikomvang is het lastig om daar zonder lichamelijk onderzoek goed antwoord op te geven. In het algemeen: 

- darmkanker gaat niet altijd gepaard met gewichtsverlies

- toename buikomvang kan verschillende oorzaken hebben waaronder een aantal dagen geen ontlasting, vocht in de buik (zit dan meestal tussen darmpakket en buikvlies), net als bij een ander door meer te eten (dikker worden en gewichtstoename). Met een lichamelijk onderzoek door de behandelaar kan hier een betere uitspraak over worden gedaan. 

- bij buikvlieskanker is er niet altijd sprake van een dikker wordende buik, alleen als er ook sprake is van extra vocht in de buik

- een aantal dagen geen ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, hier adviseer ik om contact op te nemen met de behandelaar. 

veel sterkte, 

hartelijke groet,

Miriam Koopman 

Laatst bewerkt: 07/01/2019 - 14:06

Graag zou ik het volgende willen weten:

Door chemoradiatie  behandeling endeldarmtumor direct in de overgang geraakt.

Is hiervan herstel mogelijk? dat alles weer gewoon op gang komt zeg maar?

Laatst bewerkt: 14/01/2019 - 15:42

Beste Elliepellie,

Ik raad u aan om dit met uw eigen behandelaren te bespreken. Dit kan van vele factoren afhankelijk zijn. (bijvoorbeeld leeftijd en bestralingsveld).

Met vriendelijke groeten,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 18/01/2019 - 09:34

Dat heb ik natuurlijk al gedaan ......

maar echt duidelijke antwoorden krijg he daar niet op .

het gebied is incl baarmoeder en eireestokken en de chemo gaat door je hele lijf ...

mijn vraag was of er ervaring is met het herstel na chemo radiatie ? 

Dus dat is volgens mij mijn vraag aan u

 

Laatst bewerkt: 28/01/2019 - 18:29

Mijn radiotherapeute was zeer duidelijk over de bestraling van mijn endeldarm: de eierstokken worden zeker geraakt. Ze kunnen weinig hebben en zijn na 1 bestraling al kapot, laat staan na 25. Onomkeerbaar in de overgang dus.

Laatst bewerkt: 23/02/2019 - 22:19

Goede avond,

Ik heb vorig jaar oktober te horen gekregen dat ik dikke darm kanker heb (nooit last van darmen gehad, nu nog niet) met uitzaaiing naar de lever. Gestart met chemo therapie. 8 kuren, elke 2 weken 3 soorten chemo op de dagbehandeling en nog chemo in flesje mee nr huis wat 48 uur indruppelt. Na 4 kuren scan gehad. Goed nieuws, chemo slaat aan, tumor slinkt dus operatie is nog kans op. Doe mee met Caïro studie onderzoek. 

Nu blijkt dat de tumor tegen een bloedvat aan zit. En is de kans op operatie daardoor nog niet zeker. Als de tumor nog verder slinkt is goed maar dan moet ie ook van het bloedvat af slinken. Doet ie dat niet dan geen operatie zowel voor de lever als de dikke darm. 

Ik vind dit erg zeker omdat alles zó goed gaat. Chemo slaat aan, tumor slinkt, tumormarker bloed gedaald van 300 naar 25 nu. Op enkele bijwerkingen na blijf ik op gewicht en me goed voelen en redelijk fit. 

Nu ben ik veel aan het opzoeken over andere behandelingen in andere ziekenhuizen. Ik wil ook een second opinion want ik ben nog maar 56 en wil niet met kanker blijven rondlopen en misschien nog maar (enkele) jaren hebben. 

Groeten Giovanna

 

Laatst bewerkt: 21/01/2019 - 20:09

Beste Giovanna,

Dit moet een spannende en onzekere periode voor je zijn. Het is heel goed nieuws dat de tumor kleiner wordt en hopelijk wordt het daarom binnenkort mogelijk om te opereren. Het is ook goed en belangrijk dat je de behandeling goed verdraagt. In het onderzoek waar je aan meedoet wordt heel zorgvuldig door een team van experts (uit verschillende ziekenhuizen) gekeken of operatie mogelijk gaat zijn, dus dit is eigenlijk al een uitgebreide second opinion.

Mocht het zo zijn dat het uiteindelijk niet mogelijk is om te opereren, dan zullen de opties opnieuw met je besproken worden en een second opinion is natuurlijk mogelijk. Het is misschien geruststellend te weten dat de zorg in Nederland goed op elkaar afgestemd is. Er is ook regelmatig contact tussen de ziekenhuizen en als een geschikte behandeling  in een bepaald ziekenhuis niet mogelijk is, worden patiënten daarvoor verwezen naar een ander ziekenhuis.

Veel sterkte. Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 12/02/2019 - 16:38

Beste mevrouw Koopman,

Ben woonachtig in Azie en vorige week na mdct scan, gevolgd door colonoscopy en tissue diagnosis is bij mij darmkanker vastgesteld. Vervolgens is operatief  een gedeelte van de dikke darm met tumor verwijderd en omliggend tissue en galblaas met galstenen. Na pathologisch onderzoek schijn ik nu negatief van kanker te zijn, maar omdat de tumor in de darmwand zat en ze niet op cellular niveau kunnen vaststellen of er uitzaaiingen zijn moet ik een chemokuur volgen. Hier wordt me de keuze gelaten tussen intraveneus of oraal, waarbij me verteld wordt dat welke manier in principe niets uitmaakt, het resultaat is hetzelfde, enige bijwerking bij oraal kan last zijn van handen en voeten, maar dat dit voor mij makkelijker is omdat ik ver van het ziekenhuis woon(500km). Mijn vraag is nu, is er een verschil tussen intraveneus en oraal (buiten aanbrengen van medicijn) en zoja, welke is de beste methode?

Bij voorbaat dank voor advies in deze,

M

Laatst bewerkt: 23/01/2019 - 14:24

Beste M,

De chemotherapie die wordt geadviseerd is bedoeld om de kans op uitzaaiingen (en dus terugkeer) van de darmkanker te verminderen. Dat wil zeggen dat zeer kleine (nog niet op scan zichtbare) uitzaaiingen worden behandeld. De kans dat de ziekte niet terugkomt zonder deze chemotherapie is aanwezig, evenals de kans dat de ziekte ondanks de chemotherapie wél terugkomt. De kans dat de ziekte terugkomt wordt echter wel kleiner door de chemotherapie.

Het is inderdaad zo dat de chemotherapie zowel intraveneus (iedere 2 weken) als oraal (iedere 3 weken en daarvan 2 weken capecitabine tabletten tweemaal per dag) mogelijk is en ze zijn vergelijkbaar qua effect. Nu is het zo dat uit recent onderzoek is gebleken dat 3 maanden aanvullende chemotherapie even effectief is als 6 maanden (wat we tot voor kort deden), maar bij 3 maanden behandeling  bestaat er toch een voorkeur voor de chemotherapie met capecitabine tabletten omdat de kans op terugkeer van ziekte wat kleiner bleek te zijn dat bij patiënten die 3 maanden met alleen intraveneuze chemotherapie kregen.

In uw situatie is de chemotherapie met capecitabine tabletten dus een goede optie en misschien zelfs de beste optie. Veel sterkte met de behandeling.

Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 12/02/2019 - 16:40

hallo

ik heb al enige tijd pijn in de buik,midden onderin en rechts onder.ik heb een echo gehad van de buik en er waren wat kleine dingetjes zoals ze het noemde te zien.mijn ontstekingswaarde is laag en de waarde van witte bloedlichamen zijn ook goed.ik dialyseer sinds 2,5 jaar kan het darmkanker zijn en ben ik door dialyse vatbaar voor kanker.ze denken dat het een darmontsteking is maar mijn ontstekingswaarde is laag dus dat lijkt mij dan onwaarschijnlijk.een paar weken geleden was ik een dag misselijk en waarschijnlijk een buikgriepje.het kan volgens de arts ook een restje zijn van een buikgriep

Laatst bewerkt: 29/01/2019 - 21:32

Beste quicksilver,

Wat vervelend dat u zo’n last van de buik heeft. Het is echter lastig om te beoordelen wat de oorzaak kan zijn zonder u gezien te hebben en de uitslagen van de onderzoeken te weten. U geeft aan bang te zijn voor darmkanker, ik adviseer u dat met uw arts te bespreken zodat die daarover meer duidelijkheid kan geven. U bent door de dialyse niet vatbaarder voor darmkanker dan andere mensen, hopelijk stelt dat enigszins gerust.

Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 12/02/2019 - 16:42

9jaar geleden endeldarm verwijderd. Tijdelijk stoma gehad. Sindsdien veel problemen met stoelgang. LAR syndroom . 

Sinds enkele maanden heb ik veel pijn aan het rectum. Huisarts verstrekt zalfjes. Helpt niet. MRI scan geen resultaat. Colonscopie was goed.

mdl arts verwijst door naar bekkentherapeut. Helpt helaas ook niet. Pijn begint in de loop van de middag. Vooral lopen is pijnlijk. Rond het rectum voelt het opgezet en vurig.

Ik ben verder redelijk gezond volgens laatste jaarlijks onderzoek bij praktijkondersteuner.

Wil zo graag van de pijn af.

 

Laatst bewerkt: 30/01/2019 - 11:14

Beste Margiena,

Wat vervelend dat u zo’n lange tijd na de operatie weer klachten heeft. Zoals u schrijft zijn deze klachten sinds een paar maanden aanwezig en dus nieuw ten opzichte van eerder. Het zou kunnen zijn dat er sprake is van een fissuur (kloofje) of een ontsteking in het laatste stuk van de darm. U schrijft dat u inmiddels een endoscopie heeft gehad en hierbij zouden deze dingen aan het licht kunnen zijn gekomen? Eventueel is een analyse bij expertise centrum voor proctologie (kennis van klachten/aandoeningen van endeldarm en anus) van toegevoegde waarde gezien de ervaring die deze centra hebben met uw klachten.

Hopelijk wordt het snel duidelijk waar de klachten mee te maken hebben en komt er ook snel verbetering in. Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 12/02/2019 - 16:44

Hallo,

Ik heb na een endoscopie de diagnose darmkanker gekregen. De tumor groeide als een soort donut en dreigde mijn darmen af te sluiten ook was hij buiten mijn darmwand gegroeid en leek mijn baarmoeder en blaas te raken. Na CT scan en MRI scan bleek dat er uitzaaiingen waren in mijn buikvlies en mijn lymfeklieren waren vergroot. Ook was er een uitzaaiing in mijn lever. De prognose was niet geneesbaar en zag er slecht uit.

Ik werd geopereerd met de verwachting van de chirurg dat hij niks zou kunnen betekenen en mijn buik open en gelijk weer dicht gemaakt zou worden. Na de operatie bleek echter dat de tumor verwijderd was, mijn buikvlies was schoongemaakt en er waren 80 lymfeklieren verwijderd. mijn darmen zijn weer aan elkaar vast gezet.

Na twee weken kwamen de weefsel resultaten waaruit bleek dat de tumor was omringt door ontstekingsweefsel dus de daadwerkelijke tumor was in plaats van 12,5 cm maar 8,5 cm. Ook bleek dat de uitzaaiingen in mijn buikvlies geen kankercellen zijn en alle 80 lymfeklieren zijn schoon. Nu blijft de plek in mijn lever als vraagteken open. Ik heb net een PET - CT -scan gehad en ben in afwachting op de resultaten daarvan.

Mijn vraag is, is het mogelijk dat er een twee tumoren tegelijk zijn zonder dat ze verband met elkaar hebben? Of is er altijd 1 een uitzaaiing van de ander?

Is het mogelijk dat er terwijl mijn lymfeklieren schoon zijn toch een uitzaaiing is naar mijn lever toe?

Dank je wel.

een vrouw in verwarring.

Laatst bewerkt: 01/02/2019 - 22:05

Dag Kaatje,

Dat moet een verrassing zijn geweest na je operatie. Ook voor de medici. Hoe kan dit? 

Misschien krijg je antwoord op je vraag. Ik wens je heel veel goeie dingen toe.

Laatst bewerkt: 04/02/2019 - 11:52

Beste mevrouw,

U heeft veel meegemaakt in korte tijd en het is een bijzonder verhaal. Wat een goed nieuws dat de operatie toch kon plaatsvinden en dat de resultaten (lymfeklieren schoon en tumor kleiner dan gedacht) veel gunstiger waren dan werd gedacht op basis van de eerdere scans.

Belangrijk nu is om erachter te komen (door de scans die zijn gedaan) wat er in de lever aan de hand is. Als hier een uitzaaiing zit, is het meest waarschijnlijke dat dit komt van de darmkanker (uitzaaiingen van darmkanker zitten namelijk frequent in de lever), bij twijfel kan een biopt helpen om duidelijkheid te krijgen. Uitzaaiingen naar de lever kunnen aanwezig zijn ook al zijn de lymfeklieren schoon, want kanker kan via 2 routes uitzaaien: via lymfebanen (naar de lymfeklieren) en via het bloed (naar bijvoorbeeld de lever).

Ik hoop dat er voor u snel duidelijkheid komt, veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Laatst bewerkt: 12/02/2019 - 16:45

Mijn vraag is hoe lang het kan duren na een darm operatie voor de pijn echt minder gaat worden.. ik heb zelf van diversen mensen gehoord met darmkanker dat het een jaar is.. dat is voor iedereen denk ik verschillend.

Ben zelf vier maanden terug geopereerd aan mijn dikke darm.. heb vaak nog steeds pijntjes.. gelukkig was mijn bloeduitslag goed en krijg ik mijn eerste CT scan op 1 april na mijn operatie.

Laatst bewerkt: 10/02/2019 - 12:29

Beste JessiM,

Na de operatie kan het zijn dat er de eerste tijd (weken) nog pijnklachten zijn van de genezende buikwond en  darmen die weer op gang moeten komen. Het is gelukkig niet zo dat er na een jaar nog vaak pijnklachten zijn bij de meeste mensen (door de operatie).

Als u altijd al gevoelige darmen had, dan kan dat natuurlijk ook de oorzaak zijn van de buikklachten en dan heeft dit niet zozeer te maken met de diagnose darmkanker of de operatie. Ik zou het zeker bespreken met uw behandelaar, die kan uw buik onderzoeken en de bevindingen op de scan met u bespreken en dan komt er hopelijk duidelijkheid over de oorzaak van uw buikklachten.

Goed om te horen dat de bloeduitslag goed was en veel sterkte met verder herstel en de scan binnenkort.

Met vriendelijke groeten,

 Team Dr. koopman

 

 

Laatst bewerkt: 01/03/2019 - 13:31

ik stel de vraag voor mijn man mijn man heeft sinds 2012 ernstig hartfalen en copd 4 gold nu kreeg hij afgelopen zaterdag enorme buikpijn aan de linkerkant onder de ribben waar de huisarts een hele grote zwelling vond hij is toen met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij morfine en zoutoplossing kreeg en waar ze een scan van de buik hebben gemaakt de interniste kwam ons vertellen dat er witte vlekken op zijn lever zitten en die duiden op uitzaaiingen maar dat ze de bron nog niet weten hiervoor heeft hij vanmiddag een leverbioptie gehad

mijn vraag nu is: als het straks kanker blijkt te zijn met uitzaaiingen naar de lever zal hij aan de chemokuur moeten maar omdat ik weet dat chemo hartfalen kan veroorzaken wat mijn man al heeft hij heeft cardiomiopathie bradycardy een recidiverende hartflutter en boezemfibrileren kan zijn hart straks dan de chemo wel aan?

Laatst bewerkt: 13/02/2019 - 20:38

Beste moontje34,

Wat een nare situatie waar u met uw man in terechtgekomen bent. Ik denk dat er inmiddels wel duidelijkheid moet zijn gekomen over de uitzaaiingen die in de lever zijn gevonden en is het bekend om welke soort kanker het gaat?

De uitgebreidheid en de soort kanker (darmkanker of toch een andere kankersoort) en daarnaast de situatie van uw man met zijn hart- en longaandoening zullen bepalend zijn voor het advies en de opties die besproken worden ten aanzien van behandeling. U heeft gelijk dat sommige vormen van chemotherapie een risico zijn voor het hart, dus daar zal zeker rekening mee gehouden worden door uw behandelaar. Om een goed antwoord te geven op uw vraag is de extra informatie over het biopt en de uitgebreidheid van de ziekte nodig. Hopelijk heeft u inmiddels duidelijkheid gekregen en uw vragen kunnen bespreken met de behandelaar van uw man.

Heel veel sterkte voor u allebei,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 01/03/2019 - 13:35

beste mevr koopmanwe hebben 21 februari de uitslag gekregen van de bioptie en het blijkt de meest agressieve vorm van dikke darm kanker te zijn met uitzaaiingen naar de lever

aangezien mijn man ook ernstig hartfalen heeft en copd 4 gold is een chemo behandeling geen optie zijn lever is zo enorm gegroeit door de uitzaaiingen dat het zijn hele buikholte in beslag neemt 

mijn man is daarom ook terminaal verklaard!

hij ligt nu thuis op een hoog/laag bed en krijgt dagelijks palliatieve terminaal zorg van stmr

de levensverwachting van mijn man was op 9 februari 3 maanden (misschien zelfs nog minder) waar er nu al 1 van om is 

mijn man wordt met de dag slechter

hij ziet een beetje geel heeft een hele spitse neus en ingevallen wangen troebele ogen praat met een dubbele tong alsof hij dronken is heeft schokjes die hij niet tegen kan houden 

kan niet meer plassen waar hij een catheter voor heeft gekregen die voor heel veel meer ellende zorgt omdat deze door het vele blaasgruis/vlokken en bloedklontjes steeds verstopt raakt waardoor mijn man enorm pijnlijke aandrang krijgt

hij houd tussen zijn ademteugen zijn adem heel lang in zegt dingen die helemaal niet kunnen hij heeft het steeds over dingen van vroeger bv zegt hij dat mijn oranje scooter ineens weer in de schuur zou staan maar die scooter heb ik al ruim 20 jaar niet meer

heeft een vreselijk droge mond eet al ruim 2 weken niet meer drinken gaat nog goed 

ik smeer regelmatig vaseline op zijn lippen om velletjes en kloofjes tegen te gaan

ik ''waak'' de afgelopen 3 dagen bij hem ik heb zelf een dwarsleasie en slaap boven hij in de woonkamer doordat praten en roepen hem heel veel energie kost heb ik mijn telefoonnummer in zijn telefoon onder speeddail gezet zodat hij alleen maar aan hoeft te klikken als hij mij nodig heb

Laatst bewerkt: 11/03/2019 - 12:52

Geachte mevrouw Koopman,

Afgelopen 17 januari 2019 is er bij mij dmv het bevolkingsonderzoek darmkanker geconstateerd in het coecum.

 

Beantwoord.

Laatst bewerkt: 04/03/2019 - 16:32