Wat is Lynch-syndroom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening. Het geeft een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, vooral dikkedarmkanker en baarmoederkanker.

Het Lynch-syndroom is genoemd naar één van de ontdekkers: de Amerikaanse arts Henry T. Lynch. Het stond vroeger bekend als HNPCC: hereditaire non-polyposis colorectaal carcinoom.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Verhoogd risico op dikkedarmkanker

Mensen met het Lynch-syndroom hebben een verhoogd risico op dikkedarmkanker. Het risico kan variëren van 25 tot 70%. Als er geen regelmatige controles plaatsvinden, is het risico hoger.

Dikkedarmkanker veroorzaakt door het Lynch-syndroom wordt op relatief jonge leeftijd vastgesteld. De leeftijd bij diagnose ligt gemiddeld tussen de 41 en 54 jaar. Bij mensen zonder het Lynch-syndroom ontstaat dikkedarmkanker rond de 70 jaar.

Bij de meeste patiënten met dikkedarmkanker als gevolg van het Lynch-syndroom ontstaat de tumor in het eerste deel van de dikke darm: het opstijgende deel. Bij de meeste niet-erfelijke dikkedarmkankers is dit anders. Daar ontstaat de tumor in de laatste delen van de dikke darm.

Mensen met het Lynch-syndroom krijgen het advies regelmatig hun darmen te laten controleren door middel van een kijkonderzoek (coloscopie). De kans op het krijgen van darmkanker als gevolg van het Lynch-syndroom vermindert zeer sterk door regelmatige controles.

Verhoogd risico op baarmoederkanker

Vrouwen met Lynch-syndroom hebben een risico van 15 tot 55% op een vorm van baarmoederkanker. Het gaat dan om kanker van het baarmoederslijmvlies. Niet om kanker van de baarmoederhals.

Baarmoederkanker veroorzaakt door het Lynch-syndroom komt meestal op relatief jonge leeftijd voor, tussen de 40 en 60 jaar. Vrouwen met het Lynch-syndroom krijgen het advies ook hun baarmoeder regelmatig te laten controleren.

Verhoogd risico op andere kankersoorten

Mensen met het Lynch-syndroom hebben ook een licht verhoogde kans op andere soorten kanker, zoals:

Het risico op deze soorten kanker is kleiner dan het risico op dikkedarmkanker en baarmoederkanker.

Hoe vaak komt het Lynch-syndroom voor?

In Nederland hebben naar schatting tussen de 40.000 en 50.000 mensen Lynch-syndroom. Deze schatting gaat uit van:

  • het aantal mensen dat kans heeft op dikkedarmkanker
  • het aantal mensen dat dikkedarmkanker heeft als gevolg van het Lynch-syndroom 
  • het aantal mensen met het Lynch-syndroom dat een andere soort kanker krijgt

Het werkelijke aantal is onbekend, omdat er geen complete centrale registratie is. Een deel van de mensen met het Lynch-syndroom weet niet dat ze deze aandoening hebben.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen met Lynch-syndroom

illustratie-arts-vrouw

Drs. Liselotte van Hest

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique van Leerdam

Maag-darm-leverarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juli 2016