Stel je vraag over darmkanker aan Wietske Vrijland van het Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam

Openbaar gesprek
21 november 2014 om 15.52,
gewijzigd 19 september 2018 om 15.33
12269 x gelezen

Van eind 2014 tot eind 2016 zijn hieronder vragen gesteld over darmkanker aan Wietske Vrijland, chirurg-oncoloog en Annemarie van der Spek, verpleegkundig specialist van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. De vragen en antwoorden vind je hieronder terug.

 

Het is niet meer mogelijk om vragen te stellen.

 

Disclaimer

378 reacties

Zijn er oncologen/chirurgen gespecialiseerd in dunne darm kanker? Oftwel welk ziekenhuis is hierin gespecialiseerd?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Deze discussie is nog pas kort geleden gestart en heeft enige vertraging met beantwoorden opgelopen. Excuus hiervoor. Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoord. 

Vriendelijke groet, Lynette Wijgergangs (redacteur KankerNL)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste MoW,

Wietske Vrijland kan door een technisch probleem nog niet inloggen. Daarom plaats ik haar antwoord:

Dunne darmkanker is een zeldzaam ziektebeeld en een chirurg wordt slechts zelden geconfronteerd met deze diagnose. Niet altijd is het voor een eventuele operatie duidelijk of het om kanker gaat. Vaak wordt het aangedane deel van de darm operatief verwijderd en dit kan meestal goed plaatsvinden in het ziekenhuis waar de afwijking geconstateerd is. Het weefsel wordt daarna onderzocht onder de microscoop door de patholoog. De patholoog geeft dan aan om welk type dunne darmkanker het gaat. Afhankelijk van het type wordt bepaald of er verder onderzoek nodig is, of er een nabehandeling nodig is en of dat eventueel in een gespecialiseerd ziekenhuis moet gebeuren. Dit wordt besproken in een overleg tussen artsen waarna de patient zo nodig verwezen wordt naar het ziekenhuis met ervaring in de behandeling. Als u een dunne darmtumor heeft is het verstandig met uw behandelend arts te bespreken of verwijzing naar een ander ziekenhuis een zinvolle optie is.

Namens Wietske Vrijland,
vriendelijke groet, Nanoek Bos (redacteur KankerNL)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn vriend heeft nu 5 chemo behandelingen (Capox) achter de rug ivm dunne darmkanker met uitzaaiingen in het buikvlies. Voor de 5de behandeling was de waarde van de bloedplaatjes 94 en is in die week nog gezakt naar 84. De 5de chemo is doorgegaan, weinig last gehad. voor de 6de chemo natuurlijk weer bloed geprikt. De waarde van de bloedplaatjes is nu 81, hij voelt zich eigenlijk wel goed. De dokter vond het niet raadzaam om het infuus te geven, wel de pillen. Er wordt aangegeven dat de pillen toch het belangrijkste zijn.
Mijn vraag is dan ook, is dat zo? en waarom wordt dan toch het infuus gegeven die alle, niet prettige, bijwerkingen veroorzaakt?

weer bedankt voor uw reactie.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste MoW,

Er wordt voor de toevoeging van het oxaliplatin infuus aan de chemotherapie-tabletten gekozen omdat daardoor de anti-kankerwerking sterker wordt.
Maar als het lichaam de combinatie om wat voor een reden niet (meer) aan kan, dan is het gebruikelijk om alleen door te gaan met de tabletten.
Meestal is op voorhand al een beperkt aantal toedieningen van de oxaliplatin opgenomen in het behandelplan.

De capecitabine tabletten alleen is wel effectieve anti kanker therapie.
Terwijl het oxaliplatin-infuus zonder tabletten (of de infuus variant van de tabletten: 5-FU) geen zinnige therapie is.

Namens Wietske Vrijland,
Met vriendelijke groeten, Nanoek Bos (redacteur kanker.nl)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
10 december 2014 om 22.02
Op 27 november is bij een coloscopie een poliep ven 4 cm weggehaald. Deze bleek kwaadaardige cellen te bevatte. De MDL arts schreef een CT scan voor en een MRI scan. Tijdens de MRI scan bleek de apparatuur te reageren op ijzer in mijn buik. Na lang zoeken bleek dat de MDL arts clipjes had gebruikt om de schaafwonden dicht te houden die na het verwijderen van de poliep waren ontstaan. Ik wist van niks en de dames die de MRI scan begeleidden kwamen er na 25 minuten achter. Het gevolg is dat er nu geen MRI gemaakt wordt maar een Endo-echoscopie. Is dit een goed alternatief? 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Kik,

Wietske Vrijland kan door een technisch probleem niet inloggen. Daarom plaats ik haar antwoord:

Een endo-echoscopie is een goed alternatief voor een MRI in dit soort omstandigheden. De clips die geplaatst moesten worden storen het magnetische veld van de MRIscanner waardoor er geen goed beeld van de omgeving van de poliep te krijgen is. Bij een endo-echografie ontstaat deze verstoring niet. Het voordeel van een MRI is dat de beelden gemakkelijk te tonen en te begrijpen zijn voor alle artsen die betrokken zijn bij de behandeling. Voor een endo-echografie geldt dat in iets mindere mate en heeft de arts die het onderzoek uitgevoerd heeft het beste beeld. Voor kleinere tumoren is de beeldvorming van een endo-echografie overigens betrouwbaarder dan een MRI.

Namens Wietske,
Vriendelijke groet, Nanoek Bos (redacteur KankerNL)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Goedendag. Mijn opa is overleden aan dikkedarmkanker. Zijn zoon, mijn vader heeft het ongeveer op dezelfde leeftijd gekregen. Wat houdt dit voor mij in?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wietske Vrijland kan door een technisch probleem niet inloggen. Daarom plaats ik haar antwoord:
Dat hangt af van de leeftijd waarop zij darmkanker kregen. In het algemeen is het risico op een erfelijke vorm van darmkanker verhoogd als je een eerstegraads familielid hebt die darmkanker heeft gekregen voor zijn 50e jaar of als je twee of meer (eerste- of tweedegraads) familieleden hebt met darmkanker voor het 70e jaar. Als er ook nog andere vormen van kanker voorkomen in de familie kan dat een extra reden zijn om naar een erfelijkheidsdeskundige te gaan. 5-10 procent van de mensen met darmkanker blijkt een erfelijk afwijking te hebben. Het is verstandig een keer met uw huisarts over dit onderwerp te praten, zeker als uw vader en grootvader onder de 70 waren toen ze darmkanker kregen. De huisarts kan u eventueel naar een MDL-arts en/of erfelijkheidsdeskundige (klinisch geneticus) verwijzen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ik heb 6 maanden lang een chemokuur gehad tegen darmkanker
ben nu gestopt "genezen"maar heb heel veel last van tintelingen in mijn handen en voeten"kussentjes".
wat kan ik daar tegen doen?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wietske Vrijland kan door een technisch probleem niet inloggen. Daarom plaats ik haar antwoord:
Mogelijk is er bij u sprake van polyneuropathie. Dit is een aandoening  waarbij de uiteinden van lange zenuwen beschadigd raken, dus vooral in handen en voeten. Deze beschadiging kan veroorzaakt worden door meerdere oorzaken en chemotherapie is daar een van. De meeste mensen beschrijven tintelingen, een brandende of stekende pijn en/of een doof of veranderd gevoel. Polyneuropathie door chemotherapie is meestal moeilijk te behandelen en bij veel mensen blijven de klachten bestaan ook na staken van de behandeling. Uw oncoloog kan het best beoordelen of er inderdaad sprake is van polyneuropathie en kan bepalen of er mogelijkheden zijn om uw klachten te verlichten.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, ik heb ook last van die bijwerkingen, ik heb het gevoel alsof er een opgerolde sok in mijn schoen zit.
Ook heb ik een doof gevoel in mijn vingers, ik voel ook niet veel met warm of koud,
Tegen mij is gezegd dat het een jaar kan duren voor het gevoel terug komt, als hij al terug komt.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb dezelfde klachten. Ik heb in 2011/2012 een chemokuur gehad. Het wordt inderdaad wel na verloop van tijd minder. Maar mijn voeten zijn bij het opstaan nog steeds gevoelloos. Dat wordt wel snel minder. Tintelingen in mijn vingers heb ik altijd nog; maar niet echt hinderlijk. Behalve bij kou. Zijn ze ook stijf. Ik moet ermee leren leven. Maar tel mijn zegeningen. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dit is de reden dat vandaag bij mij besloten is om deze chemo met oxaliplatin  te stoppen. Ik voel me daar best onzeker over. Maar ze vinden het risico te groot gezien de heftigheid die er nu al is. Alternatief? Alleen verder met de xeloda die verhoogt is in dosering.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo

Ik heb er Lyrica voor gekregen. Het gaat er niet mee weg maar haalt de scherpte ervan af. Mijn laatste kuur is een jaar geleden en het wordt wel heel langzaam iets beter.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, bij mij is in 2009 ook darmkanker ontdekt , ben daarvoor geopereerd en met chemotherapie behandeld.
Nu heb ik daarvan vrij heftige tintelingen/pijnen van overgehouden in mijn voeten.
Er werd gezegd door mijn oncoloog dat dit weken, maanden of jaren kan aanhouden of zelfs blijvend kan zijn.
Bij mij is het blijvend, mijn arts heeft geen ervaring met de middelen/therapieën die er zijn, moet er maar mee leren leven..
Mijn vraag is: wie heeft er ervaring met (genees)middelen of therapieën, en als je dan Lyrisch gebruikt heeft dat bij werkingen.
Vr. Gr. Jos
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste adijos,

Bedankt voor je vraag.

Alleen is dit topic specifiek bedoeld voor vragen aan de deskundige.

Ervaringen kun je delen in de discussiegroep darmkanker.

Ook kun je daar zelf een nieuwe vraag aanmaken.

Of misschien kun je al iets vinden over jouw vraag in de eerdere topics?
Misschien is dit topic over het hand-voet-syndroom bijvoorbeeld voor jou van toepassing.

Vr gr,
Maryse (redacteur bibliotheek)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi, Misschien een beetje laat. Maar ik had ook tintelingen in de vingers en tenen. Mijn chemokuur was van feb. 2010 tot juli 2010 en ook oxaliplatin, 5fu bolis. en leucovorin. Nu 2015 het gevoel in de vingers is grotendeels weg, maar in de tenen nog steeds tintelingen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hoi, Ook ik heb last van tintelende voeten en vingertoppen na Oxaliplatin en Xeloda. Sinds kort gebruik ik PEA creme. Dit is een zenuw herstellende creme. Info te vinden op www.neuropathie.nu. Ik heb he gevoel dat het iets minder wordt. Verwacht geen wonder, maar het is wel iets minder. 's morgens zijn mijn voeten wel heel gevoelloos en moet ik voorzichtig mijn bed uitstappen. Hoop dat je er iets aan hebt.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Kost dat gelijk 120 euri consult om het voorgeschreven te krijgen, of kan iedereen die gelooft dat zenuwen herstellen door het aanbrengen van een crème, het daar zonder recept verkrijgen?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Het zijn kwakzalvers daar, dus geef er alsjeblieft geen geld aan Uit. Zenuwbanen herstellen helaas niet door zalven of cremes. Het verloop van de symptomen is grillig, en wordt onder andere beinvloed door temperatuur en beweging. Meestal treedt er na verloop van tijd wel wat verbetering op.
Geen neuropathie.nu middelen aanschaffen!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Goedendag,

Mijn vader is 6 jaar geleden op 15 dec 2008 overleden aan leverkanker, uitzaaiing vd de dikke darm kanker die in 2000 was geconstateerd. Hij is toen aan zijn darmen geopereerd, 5 jaar schoon geweest en toen helaas uitzaaiingen in de lever, welke niet operabel waren en hij heeft daarna de tijd met chemo 2,5 jaar kunnen rekken.

Nu heb ik 5 jaar geleden mijzelf laten onderzoeken middels endoscopie en alles was in orde. Ik hoefde voor mijn 50e zeker niet terug te komen (nu 44), maar wil liever toch al weer een eerder checken.

Wat is uw mening?

Alvast mijn dank.

Gr Hans
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wietske Vrijland kan door een technisch probleem niet inloggen. Daarom plaats ik haar antwoord:
Als er geen poliepen gevonden zijn bij de endoscopie 5 jaar geleden en er geen andere familieleden zijn met darmkanker is de kans klein dat er bij u op dit moment sprake is van darmkanker. Als u op dit moment buikklachten heeft is het zinvol uw vraag met uw huisarts te bespreken en te overleggen of er een reden is om toch een endoscopie te herhalen. Als u geen klachten heeft is herhalen van het onderzoek op dit moment waarschijnlijk niet nodig, maar ook dan zou u deze vraag voor kunnen leggen aan uw huisarts, die heeft immers de beschikking over uw uitslagen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank voor het antwoord.

Er is destijds wel een enkele poliep gevonden, verder niet bijzonders.
Wanneer is het dan weer raadzaam preventief onderzoek te doen? Uit uw tekst lijkt het alsof ik pas weer in actie hoef te komen wanneer ik klachten krijg. Dit lijkt mij toch niet geheel juist?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn moeder en oom (broer van m'n moeder)zijn beide overleden aan de gevolgen van darmkanker. Beide voor hun 70ste. Nu maak ik me soms zorgen of het een erfelijke afwijking betreft. Kan ik dit ergens laten onderzoeken? Zo ja; waar is dit mogelijk en wat zijn de eventuele kosten die hier aan zijn verbonden en wordt dit vergoed vanuit de zorgverzekering?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Volgens de richtlijn die er bestaat komt u in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Dit kan gebeuren op een polikliniek klinische genetica bij u in de buurt. De huisarts kan u verwijzen, de kosten worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
In 2012 hebben ze een tumor over het hoofd gezien, toen het wel duidelijk was (januari 2014)is er geen actie ondernomen , pas 8 februari 2014, 3 weken later, ben ik met buikpijn naar de huisartsenpost geweest en bleek ik een tumor in mijn darmen te hebben en een darmafsluiting, ik werd direct geopereerd.
Iedereen zegt dat ik geluk heb gehad dat het niet uitgezaaid is.
Waarom voel ik dat niet als zodanig?
Overal lees je als je er maar op tijd bij bent, ik moet dan altijd snuiven, ben je op tijd doen ze niks.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb een soortgelijke ervaring. Toen ik voor controle van mijn bloeddruk bij mijn huisarts kwam en hij vroeg 'albert verder alles goed' en ik reageerde met 'zeker, alleen af en toe wat last van diarree', sloeg ie aan. Ook al kon ie niks constateren, voor alle zekerheid werd ik doorverwezen naar OLVG. In eerste instantie: Bloed: alles uitstekend, CE-waarde te verwaarlozen, echo niks te zien, ontlasting, een bacterie die de diarree veroorzaakte. 'U heeft een sterk lichaam, de bacterie is al op de terugweg', was de boodschap. Opgelucht mijn jas aantrekkend zei ik 'raar, om de paar weken diarree'. Vooruit dan maar: Endoscopie. Arts na de endoscopie: 'Bingo' u heeft een hele grote tumor en als die niet kwaadaardig is, geloof ik de biopten niet'. Zware operatie volgde, wel pas na drie weken. Ik zat intussen door het onderzoek ook helemaal 'dicht' en mijn darmstelsel stond op knappen. De tumor (t4) zat muurvast, was door de darmwand gegroeid, drukte op de blaas en zat al in de dunne darm. Ik heb nu een stoma.

1) Mijn tumor maakt geen of nauwelijks CE aan. Komt vrij vaak voor.
2) Een echografie is niet zo sensitief; constateert slechts in 50 procent van de gevallen dat er iets mis is waarna een endoscopie definitieve uitsluitsel moet geven.
3) Bij een CT scan is dat 56 procent. Wel werden bij mij bij die scan drie verdachte plekjes op mijn lever geconstateerd. Bij de PET scan, die blijkbaar onder andere kan zien of er al dan niet sprake is van leverkanker, bleek het loos alarm. Ook waren er in mijn lymfen en longen geen uitzaaiiingen geconstateerd, en waren de snijranden na de operatie 'schoon'. 

Kreeg toch een 'pittige' chemokuur, uit zekerheid. Ik was intussen 20 kg afgevallen en moest een beetje weer op gewicht zijn voordat die kon starten anders zou ik die niet kunnen doorstaan. Dat was ik nog lang niet, maar uitstel was niet langer verantwoord. Ben daar goed doorheen gekomen. Mannen kunnen beter tegen die chemo dan vrouwen. Vrouwen zijn vaker ziek, misselijk en hebben hevigere bijwerkingen.

Mijn conclusie is, dat ieder lichaam uniek is. En dat er 'schijnzekerheden' zijn. Zoals bij mij bij een controle altijd een lage CE waarde, omdat mijn tumor dat stofje niet of nauwelijks aanmaakt, en een 'goede' echografie. Maar dat zegt ook lang niet alles.

Maar men werkt nu eenmaal met protocollen; een CT scan geeft te veel straling en die krijg ik maar af en toe en geeft trouwens ook geen definitief uitsluitsel. Volgens mij kunnen er nu door mijn lichaam nog kankercellen razen die met de huidige stand van de techniek en wetenschap niet zijn te detecteren. 

Ik heb gewoon geluk gehad; bijv. de endoscopie was 3 maanden later gepland, maar omdat er een 'plekkie' was vrijgekomen kon ik 3 weken na mijn bezoek aan de internist er al terecht. 

Ik was ook op tijd. Maar als ik geen 'geluk' zou hebben gehad, wie weet hoe het dan met me zou zijn afgelopen. Ik verwijt niemand iets; behalve misschien mijzelf dat ik er vanzelfsprekend vanuit ging dat mijn lichaam altijd deed wat ik wilde en ik nergens acht op sloeg.

En als een dokter een opgewekte, kerngezonde, gespierde, wat oudere man voor zich ziet en alle seinen staan op groen, met op dat moment ook geen klachten.......tja. Waarom zou ie dan een endoscopie laten doen ? 




Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Het is heel vervelend dat de tumor in uw darmen niet eerder is gezien en dat u met spoed geopereerd moest worden.
Ik weet niet of u in 2012 ook al buikklachten had die mogelijk in die richting wezen.
Nu de operatie achter de rug is, moet u deze ervaring verwerken en een plek geven.
Het is misschien verstandig dit met uw behandelend arts of gespecialiseerd verpleegkundige te bespreken.
Zij kunnen samen met u kijken naar passende psychosociale begeleiding.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
11 januari 2015 om 20.02
mijn naam is oad. het verbaast mij hooglijk dat het anno 2015 met alle kennis en kunde zo lang moet duren eer er dikke darmkanker geconstateerd word. als echtgenoot word je gewoon voor overbezorgde echtgenoot uitgemaakt. al met al bijna 6 maanden naklacht kort ademigheid. zwaar bloedverlies en transfusie. hallo het is 2015 en het ziekenhuis een glasharde commerciele instelling. hebben wel een contract met zorgverzekeraar. rara.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
@Albert1947: richtlijn colorectaal kanker (3.0) pagina 102 geeft aan dat gevoeligheid echo 57% is en van CT 68%. Wbt je vraag waarmee je eindigt: Omdat een dokter wantrouwend moet zijn. juist bij ' kerngezonde ' man die zich meldt moeten de haren overeind komen en de zintuigen gespitst. Zo'n man wil zich graag gerust laten stellen: 'niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen'. Maar een dokter is er niet in de eerste plaats voor het gerust stellen van zijn patiënten, dat mag de buurvrouw doen. Uw huisarts had de juiste houding (niet pluis), de specialist vertoonde de reactie die helaas veel huisartsen hebben. Op dag 1 van hun opleiding horen studenten geneeskunde dat 50% van de patiënten die zich melden niets mankeren en dat bij de helft van het restant de klachten na een paar dagen vanzelf weer verdwijnen. Die les tijdens hun eerste college speelt hun de rest van hun werkzame leven parten. 
@ oad: ik begrijp uw frustratie en boosheid, maar ziekenhuizen zij in mijn ogen geen keiharde organisaties. Zorgverzekeraars spelen een dubbel spel, zij doen zich voor als plaatsvervangers op aarde van OnzeLieveHeer, maar uw ziektekosten boeken zij als 'schade'. Budgetten van ziekenhuizen worden geknepen en o wee als een ziekenhuis wat vaker dan gemiddeld een kostbare behandeling inzet of wat meer diagnostiek uitvoert dan een vergelijkbaar ziekenhuis. 
In Nederland wordt van oudsher al terughoudend omgegaan met diagnostiek. Gemiddeld voorkomt dat veel onnodig ingrijpen, maar de prijs die betaald wordt is dat er regelmatig (te) laat wordt ingegrepen. Die gevallen zijn te weinig voorkomend om in de statistieken terug te vinden, maar dode patienten zijn voor zorgverzekeraars goedkoper dan chronische patiënten. . Hopelijk is het bij uw partner niet te laat. Sterkte! 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste heer Vrijland,

Zou u mijn blog willen lezen en daarop willen reageren: 
Met vriendelijke groet Monique


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Monique,

Je vraag is erg algemeen door te vragen om een reactie op je gehele blog.
Deze rubriek, om een vraag aan een deskundige te stellen, is bedoeld om antwoord op een concrete vraag te krijgen.
Zou je daarom je vraag willen toelichten en meer concreet willen maken?
Dan kan Wietske Vrijland er daarna op reageren.


Vriendelijke groet,
Nanoek Bos
(redacteur kanker.nl)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Jammer dat er verder geen reactie meer komt op deze vraag.

Ik had heel graag de mening van een specialist gehoord over het gebruik van cannabis bij kanker.

-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ik heb darmkanker met uitzaaiingen in de lever. krijg chemo en voel me in principe goed, maar toch blijven de tumormarkers stijgen nu al boven de 200 en volgens de oncoloog hoef ik me daar geen zorgen over te maken. toch lees ik overal dat de tumormarkers zouden moeten dalen, hoe kan dit? gr monique
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
De tumormarkers worden inderdaad gebruikt in het ziektebeloop.
Deze waarde wordt meestal gerelateerd aan de uitgangswaarde bij de diagnose van uw ziekte.
Als u zich zorgen maakt is het goed om dit toch nog een keer met uw behandelend oncoloog te bespreken.
Hij/zij kan misschien uitleggen waarom bij u de waarde niet daalt, maar in plaats daarvan stijgt.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ik ben 19 en 21 nov 2014 aan me darmen geopereerd er is in totaal 80 cm van me dunne darm weg gehaald   mij vraag is hoe lang blijft mijn ontlasting dun soms is het wat dikker maar meer heel dun en moet ik echt naar de wc rennen ik heb hier soms wel last van want durf haast de deur niet uit ik hoop dat juillie me kunnen helpen Mvg Corina 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Diarree na een darmoperatie is een bekend probleem. Dat kan diverse oorzaken hebben. Het  kan zijn  dat u tijdens en na de operatie antibiotica heeft gehad en daardoor de darmflora ontregeld is. Het kan zijn dat uw voedingspatroon nog niet "normaal" is. In veel gevallen wordt het ontlastingspatroon wel weer beter na verloop van tijd. Maar ik heb geen informatie over de oorzaak/ reden van uw operatie.
Als u zich zorgen maakt is het misschien verstandig om contact op te nemen met uw behandelend arts om hier over te praten.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Een jaar geleden ben ik geopereerd aan endeldarmkanker. Helaas bleek binnen een half jaar dat ik uitzaaiingen heb in beide longen (9) totaal. De longarts wil nu opereren. Alles wat ik lees over uitgezaaide endeldarmkanker komt neer op levensverlengende acties met maar zeer gering kans op volledige genezing. Komt dit omdat de microscopisch kleine deeltjes in je bloed blijven zweven en deze nooit volleig uit te roeien zijn? Want als ik mij laat opereren is er geen garantie dat de kanker niet daarna in mijn lever verschijnt oid, toch?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Het klopt inderdaad wat u zegt. Wanneer er uitzaaiingen worden vast gesteld is er vaak een geringe kans op volledige genezing. Er is altijd een kans dat er ergens anders in het lichaam opnieuw uitzaaiingen optreden.
Per patient wordt er een individueel behandeplan opgesteld, soms met een curatieve intentie, maar zekerheid hierover is er niet.
De behandeling is meestal gericht op levensverlenging en reductie van de klachten.

Annemarie van der Spek
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Is er ervaring/resultaat over het niet volgen van aanvullende chemotherapie na operatie tumor in dikke darm, zonder uitzaaiingen in lever en longen, maar wel 1 aangedane lympheklier gevonden.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wanneer er na een operatie van de dikke darm uitzaaiingen in de lymfklieren wordt gevonden, is er volgens de CBO richtlijn voor dikke darmkanker een indicatie voor het geven van aanvullende chemotherapie.
Dit geldt echter niet voor elke patient.
Medebepalend is onder andere de conditie en andere ziekten van de patient.
Om een goede afweging te kunnen maken over het wel of niet geven van aanvullende chemotherapie is het goed om alle voor- en nadelen of mogelijke complicaties met uw oncoloog te bespreken.

Annemarie van der Spek
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ,

Vandaag zijn we geconfronteerd met een diagnose van een arts waar we niet zo goed raad mee weten.
in december is er door een mdl-arts dmv een colonscopie geconstateerd dat er een grote poliep zat ter hoogte van de overgang dunne- dikke darm die er niet goed uitzag.  De arts gaf toen aan dat het wel eens helemaal mis kon zijn. Er zijn verschillende hapjes vanaf genomen en na een paar weken kregen we de uitslag. De vast mdl-arts van mijn moeder gaf aan dat er onrustige cellen waren geconstateerd en dat het nog geen kanker was. Wel moest de poliep verwijderd worden, daar het anders wel kanker werd. De ingreep zal vandaag via een colonscopie plaatsvinden. Hier kreeg mijn moeder de mededeling dat het kanker was, terwijl haar eigen mdl-arts dit had ontkent en alleen sprak over onrustige cellen. Tevens werd er vandaag meegedeeld dat niet alles was verwijderd en dat er nog een vervolg ingreep moest plaatsvinden. Hoe kunnen we nu duidelijkheid krijgen of het nu wel of geen kanker is? En wat is het verschil tussen onrustige cellen en kanker?
De onzekerheid is nu nog groter, wij willen duidelijkheid.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Dit kan inderdaad gebeuren. Darmkanker ontstaat uit een poliep waarbij de celdeling “ontspoort” en kwaadaardig wordt. Bij een colonoscopie waarbij een poliep ontdekt wordt, worden oppervlakkige biopten genomen. Deze biopten geven een beeld van het weefsel dat in de poliep zit, maar omdat niet de hele poliep weggehaald wordt en alleen oppervlakkig weefsel onderzocht wordt, kan het zijn dat er een onderschatting is van de ernst van de afwijking. Het kan dus gebeuren dat er sprake is van kanker maar dat dit niet zeker is na het nemen van biopten en pas blijkt na een poging om de hele poliep te verwijderen. Als er dan toch kanker geconstateerd wordt is vaak een darmoperatie nodig om de rest van de afwijking inclusief de bijbehorende lymfeklieren te verwijderen.

 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi, mijn vader is eind 2013 geopereerd aan darmkanker. Hij heeft een permanente stoma nu. Vanmorgen uitslag van MRI, metastasen (3) op de lever. Twee zouden er weggehaald kunnen worden maar de derde zit om een groot bloedvat.....Nu zo snel mogelijk met chemo beginnen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ik zit nu hier van alles te bedenken en vooral bang te zijn...maar kan een uitzaaiing vanuit de darm naar de lever (papa is helemaal niet ziek of wat dan ook) er voor zorgen dat wanneer de chemo niet aanslaat hij heel snel er niet meer is? En chemo is toch niet de enige behandeling? Ben vanmorgen alles vergeten te vragen wat ik van te voren wel van plan was. Groetjes, Johan
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Wanneer er uitzaaiingen in de lever worden vastgesteld wordt gekeken wat de beste behandeling is. Mogelijkheden zijn een operatie, een behandeling met radiogolven of chemotherapie.

Helaas ligt een uitzaaiing soms op een ongunstige plaats, zoals bij een groot bloedvat. De risico’s van het operatief verwijderen of behandelen met radiogolven zijn dan te groot. Dan is chemotherapie de enige mogelijke behandeling. De chemotherapie is bedoeld om voortschrijding van de ziekte en klachten van de uitzaaiingen te verminderen. Of dit effect bereikt wordt is pas bekend na enkele behandelingen. Bij sommige patiënten die een goede reactie hebben op de chemotherapie kan opnieuw over een operatie nagedacht worden, of dat voor uw vader geldt kunt u het best aan zijn behandelend arts vragen. Het is heel moeilijk om vooraf iets te zeggen over het effect van de chemotherapie. Verder is het heel moeilijk om de vraag te beantwoorden hoe lang uw vader nog heeft omdat dit van veel verschillende dingen afhangt zoals bijvoorbeeld de conditie van uw vader, de kenmerken van de tumor en het effect van de behandeling. De behandelend arts kan dit onderwerp het best met u bespreken.

Wietske Vrijland/ Annemarie van der Spek

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51