Stamceltransplantatie bij MDS

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige patiënten met MDS kunnen in aanmerking komen voor een stamceltransplantatie. Deze behandeling biedt uitzicht op genezing.

Of je in aanmerking komt voor een stamceltransplantatie hangt af van:

  • het type MDS dat je hebt
  • de risicogroep waartoe je behoort
  • je lichamelijke conditie en de ernst van andere chronische ziektes
  • je vitaliteit

Doel van de behandeling

Een stamceltransplantatie heeft als doel om kwaadaardige of afwezige stamcellen in het beenmerg van de patiënt te vervangen door gezonde cellen. Ook kunnen de stamcellen helpen bij het opruimen van achtergebleven kankercellen in het lichaam.

Voorbehandeling met chemotherapie en/of bestraling (conditionering)

Heb je hoog risico MDS, ben je in goede conditie en heb je geen bijkomende ziekten? Dan kun je in aanmerking komen voor een intensieve voorbehandeling (conditionering) met chemotherapie, vaak in combinatie met totale lichaamsbestraling. Hierbij worden bijna al je eigen beenmergcellen gedood. Ook je afweersysteem wordt sterk onderdrukt.

Heb je hoog risico MDS, ben je minder fit of heb je bijkomende ziekten? Dan kom je niet in aanmerking voor een intensieve conditionering, omdat deze te zwaar is.Je kunt wel in aanmerking komen voor een milde conditionering. Je hebt dan minder kans op complicaties na de transplantatie. Maar de kans dat de ziekte terugkeert is wel weer groter.

Leeftijdsgrens

Heb je hoog risico MDS en ben je ouder dan 70 jaar? Dan kom je meestal niet in aanmerking voor een stamceltransplantatie, omdat de risico’s te groot zijn. Tenzij je in goede conditie verkeert. Wellicht kun je dan toch voor transplantatie in aanmerking komen.

Colofon

Met medewerking van:

Corien Eeltink

Corien Eeltink

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Arjan van de Loosdrecht

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Prof. dr. Theo de Witte

Hematoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017