Galwegkanker

Tmc over deze informatie
Galwegkanker is kanker van de galweg. De medische term voor galwegkanker is cholangiocarcinoom. 

Kanker van de galweg is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen galwegkanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Perifere, perihilaire of distale galwegkanker

Galwegkanker kan op 3 plaatsen beginnen:
 • in de lever. Dit heet perifere galwegkanker (10%).
 • net buiten de lever waar de linker- en de rechtergalweg samenkomen. Dit heet perihilaire galwegkanker. Deze vorm van galwegkanker komt het meest voor (65%). Artsen noemen het ook wel Klatskin tumor.
 • in de grote galbuis buiten de lever. Dit heet distale galwegkanker (25%). 

Groeiwijze galwegkanker

Kanker van de galwegen begint te groeien in de cellen aan de binnenkant van de galweg. Om dit te bewijzen is het nodig om een stukje weefsel te verwijderen en onder de microscoop te bekijken. Maar een stukje weefsel verwijderen lukt niet altijd. 

Een kwaadaardige tumor kan vervolgens door de galweg heen groeien. Bijvoorbeeld in de lever of de twaalfvingerige darm. Dit is te zien op een echo of CT-scan. Voor de operatie is vaak niet mogelijk om definitief vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Kanker van de galweg kan uitzaaien. Meestal zaait de tumor als eerste uit naar de lever, longen of het buikvlies.

Vaak laat ontdekt

Galwegkanker wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Dit komt doordat de meeste mensen pas laat klachten krijgen. Soms ziet de arts de tumor op een echo of CT-scan die om een andere reden is gemaakt. Lees verder onder symptomen bij galwegkanker.

Galblaas en galwegen

De galblaas bevat galvloeistof. Galvloeistof wordt meestal gewoon gal genoemd. Gal bestaat uit:
 • water
 • slijm
 • natriumbicarbonaat: dit neutraliseert de zure maaginhoud
 • galzouten: deze breken vet af
 • cholesterol
 • bilirubine: dit geeft de kleur aan de gal en aan de ontlasting. Het is een afbraakproduct van rode bloedcellen

Gal bevordert de vertering en opname van vetten. Gal bevat namelijk galzouten die het vet in kleine druppeltjes verdelen. Hierdoor kunnen de verschillende verteringsenzymen die vet moeten verteren beter hun werk doen. Daarnaast zorgt gal ook voor een goede werking van de darm en doodt het slechte bacteriën.

Er past ongeveer een half kopje gal in de galblaas. Uit de gal die in de galblaas zit wordt vocht onttrokken zodat de gal op deze plek zeer geconcentreerd is.

De lever maakt voortdurend galvloeistof aan. Via steeds wijder wordende afvoerkanaaltjes komt de gal vanuit de lever in de galblaas. Deze  afvoerkanaaltjes zijn de galwegen. De grote galweg mondt uit in de 12-vingerige darm. Na het eten van vet voedsel is ineens een grote hoeveelheid gal nodig. Op  dat moment trekt de spierlaag van de galblaas samen en komt er in de twaalfvingerige darm gal voor de vertering van het vet.

Papil van Vater

Het laatste stukje van de grote galweg loopt door de kop van de alvleesklier. De afvoerbuis van de alvleesklier en de grote galweg komen samen uit in de twaalfvingerige darm ter plaatse van de papil van Vater. Rond de papil van Vater zit een kleine sluitspier.

De lever

De lever is een groot en stevig orgaan dat rechtsboven in de buikholte ligt. De lever maakt gal. Daarnaast heeft de lever nog andere belangrijke functies. De lever:
 • speelt een rol in de suiker-, vet- en eiwitstofwisseling
 • maakt stollingsfactoren die nodig zijn om bloedingen te stelpen
 • breekt bepaalde lichaamseigen hormonen af
 • maakt giftige stoffen onschadelijk
 • slaat ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines op
 • draagt bij aan de ontwikkeling van de aanmaak en afbraak van rode bloedcellen

Organen in de buikholte

Organen in de buikholte