Uitzaaiingen via het bloed

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed ergens anders in het lichaam terechtkomen en daar uitzaaien.

Kankercel in het bloed

Een kankercel kan op verschillende manieren in het bloed terechtkomen. De tumor kan in een bloedvat groeien en er kunnen dan kankercellen loslaten. Een losgeraakte kankercel kan ook zelf door de wand van een bloedvat het bloed binnendringen.

Uitzaaiingen via het bloed

Via het bloed kunnen kankercellen makkelijk op andere plaatsen in het lichaam komen. Wanneer de uitzaaiingen op grote afstand van de oorspronkelijke tumor ontstaan, heet dat uitzaaiingen op afstand.

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. De behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van klachten.

Bij uitzaaiingen op afstand gaat het meestal niet om 1 uitzaaiing. Vaak zijn er meer uitzaaiingen in 1 orgaan of weefsel, of in verschillende weefsels en organen in het lichaam. Vindt de arts maar 1 uitzaaiing, dan is de kans groot dat er toch meer uitzaaiingen zijn. Die zijn dan op dat moment nog te klein om te kunnen zien met onderzoek.

Bloedsomloop

De bloedsomloop bestaat uit slagaders en aders. De slagaders (rood) vervoeren het bloed van het hart naar de organen. De aders (blauw) vervoeren het bloed vanuit de organen terug naar het hart.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marjolijn van Egmond

Dr. Marjolein van Egmond

Professor Oncologie en Ontsteking, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022