Kanker naast andere ziekten

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker is een ziekte die vooral bij oudere mensen voorkomt. Dat komt doordat bij oudere mensen het vermogen om fouten in celdeling te herstellen afneemt. Door de veranderde celdeling kan op den duur kanker ontstaan. 

Ouderen hebben vaak ook (al) een andere ziekte. Soms zelfs meerdere ziektes. Het tegelijkertijd hebben van 2 of meer chronische ziektes heet co-morbiditeit.

Van het totaal aantal mensen met kanker van 65 jaar of ouder, heeft ongeveer 60% co-morbiditeit. Meestal gaat het om:

  • hart- en vaatziekten
  • hypertensie: verhoogde bloeddruk
  • diabetes: een ander woord hiervoor is suikerziekte
  • luchtwegaandoeningen (bijvoorbeeld COPD)

Co-morbiditeit en de behandeling

Co-morbiditeit kan van invloed zijn op de keuze van de behandeling van kanker. Behandeling volgens de landelijke richtlijnen is daardoor niet altijd mogelijk. Daarom kan het zijn dat de arts een aangepaste behandeling adviseert. Vertel daarom altijd welke klachten je nog meer heeft. Je kunt beter te veel vertellen, dan te weinig. 

Co-morbiditeit heeft niet alleen invloed op de keuze van behandeling. Het veroorzaakt een veelheid aan klachten en/of symptomen. Bijvoorbeeld vermoeidheid, kortademigheid en ontstekingen. Daarom is het nodig dat de zorg op jou persoonlijk wordt afgestemd. Het is belangrijk dat de andere ziektes ook zo goed mogelijk behandeld worden. Een goede conditie is immers belangrijk om de kankerbehandeling te kunnen verdragen. 

Heb je meer dan 1 ziekte, dan heb je vaak ook te maken met meerdere artsen. Het is belangrijk dat je steeds een vast aanspreekpunt hebt. Verder moeten de artsen onderling goed met elkaar communiceren over je medisch dossier. Je kunt zelf vragen of zij dat doen.

Medicijngebruik

Gebruik je meer dan 3 verschillende medicijnen? Breng dan bij een bezoek aan je arts alle medicijnen mee die je gebruikt. Het is belangrijk dat de medicijnen nauwkeurig op elkaar afgestemd worden. Verder is het belangrijk dat je de medicijnen volgens voorschrift inneemt. Ook wanneer je misschien nog geen klachten hebt.

Bespreek met je arts de bijwerkingen van de verschillende medicijnen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Huub Maas

Klinisch geriater, ETZ

illustratie-deskundige-man

Dr. Rob Verhoeven

Epidemioloog, IKNL

Dr. Pauline Vissers

Postdoctoraal onderzoeker, IKNL

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2015