Epitheloïde Trofoblast Tumor (ETT)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een epitheloïde trofoblast tumor (ETT) is een heel zeldzame soort kanker van de placenta. Op deze pagina lees je meer over de behandeling en prognose van deze kwaadaardige trofoblastziekte.

Lees op deze pagina over:

Wat is een epitheloïde trofoblast tumor (ETT)?

Epitheloïde trofoblast tumor (ETT) is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit achtergebleven placentaweefsel in de wand van de baarmoeder. In Nederland komt deze vorm van kanker ongeveer 1 keer in de 5 jaar voor. 

ETT ontstaat meestal na een voldragen zwangerschap. Dit kan direct na de zwangerschap zijn, of jaren daarna.

Een ETT kan snel groeien. De ziekte kan ook uitzaaien. Als ETT uitzaait, is dat meestal naar de longen.

ETT en baarmoederkanker: wat is het verschil?

ETT is iets anders dan baarmoederkanker. Bij baarmoederkanker ontstaat de kanker uit cellen in de slijmvlieslaag van de baarmoeder. Bij ETT ontstaat de tumor uit cellen van de placenta.

Symptomen van een ETT

ETT geeft in het begin vaak geen klachten of symptomen. De kwaadaardige cellen maken weinig zwangerschapshormoon (hCG) aan. Daardoor is het moeilijk om de ziekte op te sporen.

Als er wel klachten ontstaan, gaat het meestal om bloedverlies uit je vagina.

Onderzoek en diagnose van een ETT

Je krijgt een gynaecologisch onderzoek, echoscopisch onderzoek en weefselonderzoek. 

Daarnaast onderzoekt de arts hoeveel zwangerschapshormoon (hCG) er in je bloed aanwezig is. De hoeveelheid van dit zwangerschapshormoon geeft aan hoeveel actieve trofoblastcellen er zijn. De hoeveelheid zwangerschapshormoon is veel lager dan bij bijvoorbeeld choriocarcinoom.

Na de diagnose ETT krijg je vaak meer onderzoeken. Meestal krijg je dan een MRI-scan en een CT scan van je longen. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Behandeling van een ETT

Chemotherapie werkt minder goed bij een ETT dan bij andere soorten kwaadaardige trofoblastziekten. Daarom adviseert de arts bij ETT meestal een operatie waarbij je baarmoeder verwijderd wordt.

Soms krijg je ook nog chemotherapie. Bijvoorbeeld als je uitzaaiingen hebt. Of als er veel tijd zit tussen je laatste zwangerschap en de diagnose ETT. De chemotherapie bestaat dan uit een combinatie van medicijnen.

Vooruitzichten bij een ETT

De vooruitzichten voor vrouwen met een ETT zijn afhankelijk van het stadium. Als de ziekte terugkomt, is deze moeilijk te behandelen. De behandeling moet dan door experts gebeuren.

Controle na de behandeling

Na behandeling kom je nog 5 jaar op controle. De controle bestaat uit lichamelijk onderzoek en een hCG-meting.

Extra ondersteuning

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.  

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Olijf.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die trofoblastziekten hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021