Choriocarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een choriocarcinoom is een zeldzame kwaadaardige trofoblastziekte. Op deze pagina lees je meer over de behandeling en prognose.

Lees op deze pagina verder over:

Wat is een choriocarcinoom?

Een choriocarcinoom is een kwaadaardige tumor van de trofoblastcellen. Deze soort kanker komt heel weinig voor.

Een choriocarcinoom ontstaat meestal na een mola-zwangerschap. Maar de kanker kan ook ontstaan na een gewone zwangerschap.

Choriocarcinoom is een tumor die snel groeit. Een choriocarcinoom kan ook uitzaaien. Als dit gebeurt, is dat meestal naar de longen, en minder vaak naar hersenen, de lever of de nieren. Uitzaaiingen zijn  ernstig, maar ze zijn bijna altijd te behandelen.

Goed om te weten: heel soms ontstaat een choriocarcinoom zonder dat er een zwangerschap aan voorafgaat. Dit is een kiemceltumor, die in de eierstok kan ontstaan. De informatie op deze website gaat NIET over kiemceltumoren. Kijk daarvoor op de website van het UMCG.

Klachten en symptomen bij choriocarcinoom

Een veel voorkomende klacht bij choriocarcinoom is vaginaal bloedverlies. Ook hebben vrouwen met een choriocarcinoom meer zwangerschapshormoon (hCG) in hum bloed dan ‘gezonde’ zwangere vrouwen.

Ga naar je huisarts als je 6 weken na de bevalling nog steeds bloed verliest en/of je nog zwanger voelt. Je huisarts stuurt je misschien door naar de gynaecoloog voor onderzoek.

Onderzoek en diagnose bij choriocarcinoom

Je krijgt een gynaecologisch onderzoek, een echoscopisch onderzoek en een weefselonderzoek. 

Daarnaast onderzoekt de arts hoeveel zwangerschapshormoon (hCG) er in het bloed aanwezig is. Hoe hoger de hoeveelheid, hoe meer actieve trofoblastcellen er zijn.

Na de diagnose choriocarcinoom krijg je vaak meer onderzoeken. Meestal krijg je dan een longfoto, CT-scan en/of een MRI-scan. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Behandeling bij choriocarcinoom

De behandeling van een choriocarcinoom bestaat meestal uit een combinatie van verschillende soorten chemotherapie via een infuus: EMA/CO. Als de FIGO-score laag is, kan het ook 1 soort chemotherapie zijn. Maar dit gebeurt niet vaak. 

Voor de chemotherapie word je opgenomen in het ziekenhuis, meestal 1 of 2 dagen.

Soms adviseert de arts de baarmoeder te verwijderen. Bijvoorbeeld bij vrouwen op hogere leeftijd, als chemotherapie niet werkt of als er oncontroleerbare bloedingen zijn.

Als de verschillende soorten chemotherapie (EMA/CO) niet werken, dan krijg je vaak een andere combinatie.

Vooruitzichten bij choriocarcinoom

De vooruitzichten voor vrouwen met een choriocarcinoom zijn goed. De kans op genezing ligt tussen de 85 en 100%. Dat komt omdat chemotherapie goed werkt bij deze soort kanker. Je arts kan je vertellen wat de vooruitzichten zijn in jouw situatie.

Controle na de behandeling

Meestal verdwijnt de tumor door de behandeling en daalt het hCG in het bloed weer tot een normale waarde.

Vanaf het moment dat de hCG-waarde weer normaal is, krijg je elke maand een bloedonderzoek. Je komt nog 2 jaar op controle.

Het advies is om 2 jaar te wachten met zwanger worden. Dit geldt vanaf het moment dat je hCG weer normaal is.

Extra ondersteuning

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Olijf.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die trofoblastziekten hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021