PET-scan bij tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een PET-scan kan uitzaaiingen opsporen. Deze scan krijg je soms, als de tongkanker mogelijk uitgezaaid is. De PET-scan is bij tongkanker geen standaardonderzoek.

Uitzaaiingen van tongkanker kunnen zitten in de lymfeklieren in de hals. En in andere organen, zoals de longen.

Een PET-scan kan ook samen met een CT-scan. Dan heet het onderzoek: PET-CT-scan.

Wat is een PET-scan?

Voor de PET-scan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten. Meestal is dit een stof die op suiker lijkt. De kankercellen nemen meer suiker op dan gezonde cellen. Daardoor zijn ze beter te zien op de scan. 

Hoe gaat een PET-scan? 

Ongeveer 1 uur voor de PET-scan krijg je de radioactieve suiker in een bloedvat gespoten, meestal in je arm. Je ligt daarna in een aparte rustruimte zodat de kankercellen de radioactieve stof kunnen opnemen.  

Daarna begint het onderzoek. Daarbij lig je zo stil mogelijk op een onderzoekstafel. Je schuift op de onderzoekstafel door de PET-scanner. Een camera in de scanner draait langzaam om je heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities. De scan duurt meestal ongeveer een half uur. 

Na de scan kun je gewoon naar huis. Na een paar uur is de radioactieve stof uit je lichaam verdwenen. De stof is niet gevaarlijk, ook niet voor je omgeving. 

Voorbereiding op een PET-scan 

Minimaal 6 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Drinken mag vaak wel, zolang er in de drank geen suiker zit. De precieze voorbereidingen verschillen per ziekenhuis. Je krijgt daar van het ziekenhuis informatie over.  

Heb je suikerziekte? Bespreek dan met de arts hoe je je moet voorbereiden. Ook als je (misschien) zwanger bent of borstvoeding geeft.  

PET-scan

Deze video legt uit hoe de PET-scan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021