Operatie bij tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij tongkanker krijg je meestal een operatie. Het doel van de operatie is genezing van de kanker. Na de operatie is vaak nog bestraling nodig, of soms chemoradiatie. Als de tongkanker is teruggekomen, is een operatie vaak nog de enige mogelijke behandeling.

Tijdens de operatie verwijdert de arts de tumor in of op de tong, en het weefsel eromheen. Zo is de kans het grootst dat alle kankercellen weg zijn. Na de operatie groeit het weggehaalde tongweefsel niet meer terug. Er zit dan een deuk in de tong. Soms moet de arts ook een stuk huid verwijderen, of wat bot uit de kaak.

De arts die de operatie doet, is een hoofd-hals-chirurg. Dat kan een KNO-arts zijn, of een kaakchirurg (MKA-chirurg).

Verschillende soorten operaties bij tongkanker

Bij tongkanker zijn verschillende soorten operaties mogelijk

De arts bespreekt met je welke operatie het meest geschikt is. Dit hangt af van de plek van de tumor, en van hoe groot de tumor is.

Operatie via de mond

Zit er een kleine tumor op de tong? Of een wat grotere tumor die niet zo diep in de tong groeit? Dan is het vaak mogelijk om de operatie via de mond te doen.

De arts brengt de instrumenten door de mondopening naar de tong. De arts hoeft geen snee te maken in de hals. Voor deze operatie is vaak wel een narcose nodig.

Zit de tumor in de tongbasis en is de tumor nog klein? Dan kan de arts de tumor ook verwijderen met een operatie. Deze operatie gaat steeds vaker met een operatierobot.

Na de operatie blijf je meestal nog een paar dagen in het ziekenhuis. Ook kan je tong nog een tijd pijn doen.

Door de behandeling kun je moeite hebben met praten, en met eten doorslikken. Lees verder over de gevolgen van tongkanker.

Commando-operatie bij tongkanker

Is de tumor doorgegroeid in andere weefsels, zoals de bodem van de mond of de onderkaak? Dan is een uitgebreide operatie nodig. Dit heet een commando-operatie.

De commando-operatie is een zware en ingrijpende operatie. De arts neemt delen van de tong, kaak, mondbodem en/of de wang weg. Welke delen precies, hangt af van de plek en grootte van de tumor. De arts zal dit met je bespreken.

Als er veel weefsel weggehaald moet worden, is het meestal nodig om een reconstructie te doen (zie hieronder). Vaak krijg je ook een buisje vanaf de luchtpijp door de hals naar buiten. Dit heet een tracheotomie. Het is bedoeld om benauwdheid en verslikken te voorkomen.

Na de commando-operatie blijf je nog een poosje in het ziekenhuis. Meestal is dat 2 of 3 weken.

Reconstructie na de operatie bij tongkanker

Bij de commando-operatie kan een reconstructie nodig zijn. Een ander woord hiervoor is hersteloperatie. De gebeurt vaak direct na de commando-operatie, als je nog onder narcose bent.

Met de reconstructie probeert de arts het geopereerde gebied zo goed mogelijk te herstellen. Zo kunnen je tong, mond en keel na de operatie weer zo goed mogelijk werken. En krijg je zo weinig mogelijk problemen met praten en slikken.

Bij de reconstructie gebruikt de arts weefsel uit een ander deel van het lichaam. Dit heet een ‘lap’.  Daarmee kan de arts het weggehaalde weefsel vervangen. Dit kan huid, spierweefsel of bot zijn. Het bot komt bijvoorbeeld uit je kuit, bekken of schouderblad. Huid en spieren komen meestal uit de borstkas, onderarm of bovenbeen.

Of een reconstructie bij jou nodig is, en wat er dan precies gaat gebeuren, bespreekt de arts voor de operatie met je. De arts die deze operatie uitvoert is een plastisch chirurg, of een hoofd-hals-chirurg.

Onderzoek na de operatie

Na de operatie onderzoekt de patholoog het verwijderde weefsel. De uitslag van dit onderzoek geeft informatie over het stadium van de tumor en over andere kenmerken.

De patholoog onderzoekt ook of de tumor helemaal is weggehaald. Met deze informatie kan de arts bepalen of een aanvullende behandeling nodig is.

Sondevoeding na de operatie

Meestal krijg je na de operatie sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in je maag komt. Zo krijgen de tong, mond en keel kans om te genezen van de operatie.

Gevolgen van de operatie

De operatie van de tong kan een aantal gevolgen hebben:

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021