Onderzoek en diagnose bij talgklierkanker

Opslaan

Kom je met een huidaandoening bij je huisarts, dan beoordeelt hij hoe erg je huid is veranderd. Meestal verwijst hij je door naar een huidarts (dermatoloog), een plastisch chirurg of een oogarts die in deze afwijkingen gespecialiseerd is.

Denkt de arts dat de afwijking een vorm van huidkanker zou kunnen zijn, dan wordt er meestal een stukje weefsel verwijderd voor microscopisch onderzoek. Dit heet een biopsie. Voor het verwijderen wordt de huid plaatselijk verdoofd. Is de verdenking op huidkanker erg groot? Dan kan de arts het plekje ook meteen helemaal verwijderen.

Een patholoog onderzoekt het verkregen weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van dit onderzoek stelt de arts definitief vast of je huidkanker hebt. Is dit inderdaad zo, dan kan hij in de meeste gevallen ook meteen vaststellen welke soort huidkanker je hebt. Dat kan niet altijd. Dan zijn aanvullende onderzoeken nodig.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Voelen bij onderzoek de lymfekliergebieden en de lymfeklieren vergroot aan? Dan krijg je een echografie. Zijn er op de echo afwijkingen te zien in de lymfeklier(en), dan doet de arts een punctie.

Vindt de arts uitzaaiingen, dan kun je nog de volgende onderzoeken krijgen:

Met deze onderzoeken kijkt de arts of er uitzaaiingen op afstand zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Van den Bosch, W.A. (oogarts), Dr. Van Leeuwen, R.L. (dermatoloog)