Voorstadium van schaamlipkanker 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een voorstadium van schaamlipkanker zijn er onrustige of afwijkende cellen in de schaamlippen. Dit is nog geen kanker, maar kan dat wel worden. Vaak is behandeling nodig om dit te voorkomen. Er zijn 3 voorstadia van schaamlipkanker.

Lees op deze pagina over deze 3 voorstadia van schaamlipkanker (vulvakanker):

HSIL: voorstadium schaamlipkanker door HPV

HSIL is de afkorting van Hooggradige Squameuze Intra-epitheliale Lesie. Dit voorstadium van schaamlipkanker ontstaat door een langdurige besmetting met HPV. Vroeger heette HSIL ook wel VIN3. 

Symptomen van HSIL

Symptomen van HSIL zijn:

  • Plaatselijke donkere of lichte verkleuringen van de huid van de schaamlippen. 
  • Verdikkingen van de huid van de schaamlippen.
  • Wratachtige afwijkingen die niet reageren op de behandeling voor genitale wratten.
  • Jeuk of pijn aan de schaamlippen.

HPV

HPV is de afkorting van humaan papilloma virus: een virus dat heel besmettelijk is. Het wordt overgedragen door seks. HPV veroorzaakt heel soms kanker.

HSIL en de kans op schaamlipkanker

Blijkt uit een biopsie van je vulva dat je HSIL hebt? Dan heb je ongeveer een kans van 10% om schaamlipkanker te krijgen. Daarom is het verstandig om je te laten behandelen. Na behandeling daalt de kans om schaamlipkanker te krijgen tot ongeveer 4%.

Behandeling van HSIL

Je kunt een van de volgende behandelingen krijgen:

  • Een behandeling met een crème die imiquimod heet. Hierin zitten stoffen die je afweersysteem aan het werk zetten om de afwijkende cellen op te ruimen. 
  • Een laserbehandeling: de gynaecoloog snijdt het afwijkende weefsel weg met laserlicht.
  • Een kleine operatie.

Soms kiest de arts voor een combinatie van deze behandelingen.

HPV-vaccinatie na diagnose HSIL

Als je behandeld bent voor HSIL, dan kun je ervoor kiezen om je te laten vaccineren tegen HPV. Daarmee bescherm je jezelf (en anderen) tegen nieuwe langdurige infecties met twee typen hoog-risico-HPV: HPV 16 en 18. Zo verklein je de kans op baarmoederhalskanker, schaamlipkanker, vaginakanker, anuskanker of kanker van de mond- en keelholte. 

Het lijkt erop dat een HPV-vaccinatie de kans op terugkeer van HSIL kleiner maakt. Maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. 

Of vaccinatie zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie. Bespreek dit met je huisarts of gynaecoloog. Goed om te weten: een HPV-vaccinatie kost ± €450. De verzekering vergoedt de kosten niet. Je moet de prik dus zelf betalen. 

Ben je jonger dan 27 jaar, dan kun je een gratis HPV-vaccinatie krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma. Vraag dit na bij je arts. 

Controle na de behandeling van HSIL

Na behandeling is er 30 tot 40% kans dat HSIL terugkomt. Daarom is het belangrijk om regelmatig op controle te komen bij de gynaecoloog. In het begin is dat tenminste elke 6 maanden. De jaren daarna is dat een of twee keer per jaar. 

Merk je zelf veranderingen op aan je vulva tussen de controles? Of heb je klachten? Neem dan altijd contact op met je gynaecoloog.

Als HSIL terugkomt, kun je opnieuw een behandeling krijgen. De gynaecoloog bespreekt dit met je. 

dVIN: voorstadium schaamlipkanker door lichen sclerosus van de vulva

dVIN is de afkorting van gedifferentieerde Vulvaire Intra-epitheliale Neoplasie (dVIN). 

Dit voorstadium van schaamlipkanker ontstaat door lichen sclerosu (LS) van de vulva. Bij deze huidziekte ontstaan er lichte, glanzende plekjes of wondjes op de vulva en de vulva wordt harder. 

dVIN en de kans op schaamlipkanker

Blijkt uit een biopsie van je vulva dat je dVIN hebt, dan heb je ongeveer 50% kans om schaamlipkanker te krijgen. Daarom is het verstandig om je te laten behandelen.

Behandeling van dVIN

Om te voorkomen dat je schaamlipkanker krijgt, is een operatie aan je schaamlippen nodig. Tijdens deze kleine ingreep haalt de arts het afwijkende weefsel weg. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder een microscoop. 

Controle na de behandeling van dVIN

Na behandeling is er kans dat dVIN terugkomt. Hoe groot die kans is, is niet bekend. 

Omdat dVIN terug kan komen, kom je na de behandeling regelmatig op controle bij de gynaecoloog. In het eerste jaar is dat tenminste elke 6 maanden. De jaren daarna is dat 1 x keer per jaar. Na 2 of 3 jaar kan de huisarts de controles eventueel overnemen.

Merk je zelf veranderingen op aan je schaamlippen tussen de controles? Of heb je klachten? Neem dan altijd contact op met de gynaecoloog.

Als dVIN terugkomt, kun je opnieuw een behandeling krijgen. De gynaecoloog bespreekt dit met je. 

Morbus Paget van de vulva

Morbus Paget is een huidziekte die heel weinig voorkomt. Morbus Paget van de vulva is soms een voorstadium van schaamlipkanker. 

Morbus Paget en de kans op schaamlipkanker

Blijkt uit een biopsie van je vulva dat je morbus Paget van de vulva hebt? Dan is het verstandig om je te laten behandelen. De behandeling is om klachten onder controle te houden. De kans op kanker is heel erg klein.

Behandeling van morbus Paget van de vulva

Je kunt een van de volgende behandelingen krijgen:

  • Een behandeling met een crème die imiquimod heet. Hierin zitten stoffen die je afweersysteem aan het werk zetten om de afwijkende cellen op te ruimen. 
  • Een operatie waarbij de zieke huid wordt verwijderd.

Controle na de behandeling van morbus Paget van de vulva

Na behandeling is er grote kans dat de ziekte terugkomt. Dit gebeurt bij ongeveer bij 1 op de 3 vrouwen. 

Omdat morbus Paget terug kan komen, kom je na de behandeling regelmatig op controle bij de gynaecoloog. In het eerste jaar is dat tenminste elke 6 maanden. De jaren daarna is dat 1 x keer per jaar. Na 2 of 3 jaar kan de huisarts de controles eventueel overnemen.

Merk je zelf veranderingen op aan je vulva tussen de controles? Of heb je klachten? Neem dan altijd contact op met je gynaecoloog.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024