Onderzoek van de vulva onder narcose bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is na het lichamelijk onderzoek nog een extra onderzoek van de vulva nodig. Bijvoorbeeld omdat het onderzoek op de polikliniek te pijnlijk is en daardoor niet goed mogelijk is.

Het lichamelijk onderzoek gebeurt door de gynaecoloog samen met de radiotherapeut (bestralingsarts). Je gaat hiervoor onder narcose. Soms is ook een chirurg aanwezig.

Het doel van het onderzoek onder narcose is zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de tumor: de grootte, de precieze plek in de vulva en de mate van doorgroei in het weefsel om de tumor heen. Dit is belangrijk om de behandeling te bepalen.

Wanneer de arts vermoedt dat de tumor is doorgegroeid in de plasbuis, blaas of endeldarm kan de arts met een endoscoop naar de endeldarm of de blaas en urinebuis kijken. Een endoscoop is een dunne buis of slang waar een lampje en mini-camera aan zit. De arts brengt de endoscoop naar binnen via de anus of de plasbuis.

Het onderzoek onder narcose gebeurt bijna altijd tijdens een dagbehandeling in het ziekenhuis. Je kunt dan meestal dezelfde dag weer naar huis.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Paula Groenendijk

Verpleegkundige, LUMC

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020