Gynaecologisch onderzoek bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je vanwege klachten aan je schaamlippen doorverwezen naar de gynaecoloog? Dan krijg je een gynaecologisch onderzoek om te kijken of je schaamlipkanker hebt.

Het gynaecologisch onderzoek bestaat meestal uit:

Tijdens deze onderzoeken lig je op een stoel met je benen omhoog in beensteunen. Of je ligt op een bed met een kussen onder je billen.

Zie je erg op tegen het onderzoek? Bespreek dit dan van tevoren met je arts. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken.

Uitwendig onderzoek van de vulva

Bij de gynaecoloog krijg je eerst een uitwendig onderzoek. De arts bekijkt de hele vulva om te zien of er afwijkingen zijn.

Inwendig onderzoek en uitstrijkje

Meestal krijg je ook een inwendig onderzoek. Bij het inwendig onderzoek brengt de arts een eendenbek (speculum) in de vagina. Zo kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken.

Soms maakt de arts ook nog een uitstrijkje van de baarmoedermond. Een uitstrijkje betekent dat de arts met een speciaal borsteltje cellen van de baarmoedermond wegneemt. De arts doet de cellen daarna in een potje met vloeistof. Het uitstrijkje gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Het onderzoek kan gevoelig zijn maar doet meestal geen pijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Biopsie

Tijdens het onderzoek neemt de gynaecoloog een of meer stukjes weefsel weg van het afwijkende gebied. Dit heet een biopsie. Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijg je meestal een (plaatselijke) verdoving.

Een patholoog onderzoekt het weefsel in het laboratorium. Het duurt meestal 7 tot 10 dagen voordat de uitslag bekend is.

Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is. Is de afwijking kwaadaardig, dan heb je kanker.

Uit het biopt kan ook blijken dat je een voorstadium van schaamlipkanker hebt.

Onderzoek van de lymfeklieren in je liezen

De arts onderzoekt ook de lymfeklieren in beide liezen. Voelen deze klieren vergroot aan, dan kan dat wijzen op uitzaaiingen. Je krijgt dan een echografie of CT-scan om dit verder te onderzoeken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024