Symptomen bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Omdat PMP langzaam groeit, kan het een tijd duren voordat er klachten ontstaan. PMP kan ook bij toeval ontdekt worden, bijvoorbeeld als iemand buikklachten heeft en de buik geopend wordt bij een operatie tegen de klachten. De meeste klachten ontstaan als er veel slijm in de buik zit. Hierdoor wordt de buik steeds dikker. 

Wat zijn de symptomen van PMP?

Welke klachten PMP geeft, ligt aan hoe ver het is gevorderd. PMP ontstaat door een scheurtje in de blinde darm. Sommige mensen voelen dit als pijn rechts onderin de buik. De pijn lijkt op pijn bij blindedarmontsteking maar duurt over het algemeen maar een paar uur. 

Als het slijm in de buikholte gekomen is, komt er steeds meer slijm. Lees hieronder verder over deze klachten bij PMP:

Pijn in de rechteronderbuik 

Wanneer er een scheurtje in de blinde darm ontstaat, kan dit pijn geven. De pijn gaat meestal na een paar uur weer over en lijkt op pijn bij blindedarmontsteking. Maar pijn in de onderbuik betekent niet direct dat je PMP hebt. Meestal is kortdurende pijn in de rechteronderbuik volstrekt onschuldig.

Een steeds dikker wordende buik

Een steeds dikker wordende buik kan wijzen op veel slijm of andere afwijkingen in de buikholte. Bij PMP zitten er cellen op het buikvlies die slijm maken. Als er steeds meer slijmvormende cellen komen, wordt er steeds meer slijm gemaakt. De buik raakt steeds voller met slijm. 

Diarree of verstopping 

De darmen kunnen in verdrukking komen door het vele slijm in de buik. Hierdoor kunnen de darmen minder goed hun werk doen. De klachten die hierbij kunnen horen zijn verstopping of juist diarree. 

Minder zin in eten, snel een vol gevoel hebben.

Het kan ook zijn dat je minder trek in eten hebt. Door slijm in de buik kun je een vol gevoel hebben of sneller vol zitten. 

Verminderde conditie en kortademigheid  

Veel slijm in de buik kan het middenrif omhoog drukken. Het middenrif zit tussen de buikholte en de borstholte. Als het middenrif omhoog komt, hebben je longen minder ruimte om uit te zetten en is inademen lastiger. Je merkt dat aan een verminderde conditie en kortademigheid. 

Navelbreuk of liesbreuk

Door veel slijm in de buik kan een navelbreuk of een liesbreuk ontstaan. De breuk ontstaat als de druk van het slijm op de buikwand te groot wordt. Ook een litteken van een eerdere operatie kan scheuren door het slijm.  

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

illustratie-arts-man

Dr. Arend Aalbers

Chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Illustratie mensen

Mensen die pseudomyxoma peritonei hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Patricia Bottenberg

Verpleegkundig specialist gastro-enterologie, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019