Nazorg en controle bij nierbekkenkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de behandeling is het gebruikelijk dat je nog een aantal jaren op controle komt. De arts bespreekt met je hoe vaak je op controle moet komen.
Hoe lang je onder controle blijft, hangt af van de soort operatie die je hebt gehad. Ook speelt mee of je een laag-risico-tumor of een hoog-risico-tumor hebt gehad. De controles kunnen 5 tot 10 jaar duren.
Heb je een erfelijke aanleg voor nierbekkenkanker, dan blijf je heel je leven onder controle.
Mensen met nierbekkenkanker hebben een verhoogd risico op blaaskanker. Daarom krijg je regelmatig een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie). Verder kan de controle bestaan uit:
- lichamelijk onderzoek
- bloedonderzoek
- urineonderzoek
- longfoto
- controle van de andere nier met een echografie of CT-scan
- URS (alleen na een laserbehandeling of distale ureterresectie)
Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundig specialist blijven zien. Samen kun je kijken of er behandelingen zijn om je klachten te verminderen of draaglijker te maken. Bijvoorbeeld pijnbestrijding.
Heb je last van de gevolgen?
Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte.
Misschien maak je je zorgen of heb je last van mentale klachten. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan de arts je doorsturen naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een consulent van care for cancer.
Angst voor controles
Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.
Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.
Als je klachten hebt tussen de controles in
Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.