NET in de longen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een NET kan in 1 van de longen ontstaan. De tumor ontstaat dan uit neuro-endocriene cellen in de luchtwegen. 

Symptomen van een neuro-endocriene tumor (NET) in de longen

Een NET in de longen geeft in het begin vaak geen klachten. Ook heeft niet iedereen met een NET in de longen dezelfde klachten. Als er wel klachten zijn, kunnen dat allerlei klachten zijn zoals benauwdheid, piepende ademhaling, hardnekkige hoest, infecties die telkens terugkomen en vermoeidheid. 

Ga naar de huisarts bij onverklaarbare klachten die langer dan enkele weken aanhouden. De huisarts zal onderzoek doen en je mogelijk doorsturen naar het ziekenhuis.

Onderzoeken bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de longen

Je kunt in het ziekenhuis een aantal onderzoeken krijgen. De onderzoeken zijn bedoeld om de oorzaak van de klachten te vinden en om te bepalen wat een goede behandeling is. Lees over de onderzoeken bij NET. 

Als er sprake is van een NET in de longen zal de arts een aantal dingen over de tumor vertellen. Bijvoorbeeld of er uitzaaiingen zijn en welke soort tumor het is: een typisch carcinoïd of een atypisch carcinoïd. De soort geeft aan hoe snel de tumor groeit: het atypisch carcinoïd groeit sneller dan het typisch carcinoïd. 

Behandelingen bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de longen

Wanneer de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, zal de arts een voorstel doen voor een behandeling. Elke NET is verschillend en het ligt aan de eigenschappen van de tumor welke behandeling het meest geschikt is.

Om je voor te bereiden op het gesprek met de arts kun je tips voor het gesprek met de arts op de website van de NET-groep vinden. Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Lees over mogelijke behandelingen bij NET in de longen: 

Hormoontherapie
Er zijn medicijnen die de klachten door een teveel aan hormonen kunnen verlichten en de groei van NET kunnen remmen. Dit zijn bijvoorbeeld octreotide of lanreotide. De medicijnen remmen de aanmaak van de hormonen en proberen zo de klachten tegen te gaan. Je krijgt deze medicijnen meestal 1 keer per maand via een injectie.  

Operatie of wegbranden van NET in de long
Wanneer een operatie nodig en mogelijk is, haalt de arts het stuk long weg waar de tumor in zit. Soms is het wegbranden van de tumor mogelijk. Dat gebeurt met een bronchoscoop, een slang die via de mond in de luchtwegen komt. Het heet dan een bronchoscopische operatie of endobronchiale therapie. 

Behandeling met PRRT
Een behandeling met peptide receptor radiotherapie (PRRT) is meestal bedoeld om de kanker te remmen en de klachten te verminderen. PRRT is een behandeling met medicijnen die gelabeld zijn met radioactieve stoffen. Je krijgt de medicijnen via het infuus. Een andere behandeling met radioactieve stoffen bij NET in de longen is MIBG.

Doelgerichte therapie 
Soms is doelgerichte therapie een behandeling bij NET. Het doel is de kanker te remmen. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie. Je hoort van de arts welk medicijn het meest geschikt is. Sommige medicijnen worden nog onderzocht bij NET. Die medicijnen kun je alleen in onderzoeksverband krijgen. 

Operatie van uitzaaiingen in de lever
Soms haalt de arts bij uitzaaiingen in de lever een stuk van de lever weg tijdens een operatie. Dit kan niet altijd. De uitzaaiingen moeten op een plek zitten waar ze weggehaald kunnen worden door de chirurg, de uitzaaiingen mogen niet te groot zijn en na de operatie moet voldoende lever overblijven.  

Radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA)
Een andere manier om uitzaaiingen in de lever te behandelen is radiofrequente ablatie. Bij deze behandeling wordt een naald in de uitzaaiingen gebracht. Via de naald komt warmte in de uitzaaiingen en door de hitte gaan de uitzaaiingen kapot. Lees verder over RFA/MWA op kanker.nl

Leverembolisatie
Kan de arts de uitzaaiingen in de lever niet met een operatie verwijderen? Dan is misschien leverembolisatie mogelijk. Bij deze behandeling spuit de arts ‘bolletjes’ in de bloedvaten. De bolletjes zorgen ervoor dat het bloedvat die naar de tumoren toegaat, dicht gaat zitten. Er kan geen bloed meer naar de tumor en hierdoor kan de tumor minder goed groeien. Ook kunnen de bolletjes radioactief zijn. De bolletjes kunnen zo straling van dichtbij afgeven aan de lever. Embolisatie met radioactieve bolletjes heet ook wel SIRT. Lees verder over leverembolisatie op kanker.nl.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die neuro-endocriene tumoren hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Margot Tesselaar

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Prof. dr. Gerlof Valk

Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020