Ziekenhuizen voor MDS

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn ziekenhuizen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met kanker van het bloed of de lymfeklieren. Dit zijn de 8 universitaire medische centra en een aantal door de overheid aangewezen grote perifere ziekenhuizen, aangesloten bij de HOVON.

Rondom deze gespecialiseerde centra zijn regio’s gevormd. De artsen van de centra geven adviezen over de behandeling aan artsen in regioziekenhuizen.

De behandeling kun je krijgen in een regioziekenhuis. Maar als dat nodig is ook in een gespecialiseerd centrum. 

Kwaliteit van hematologische zorg

De hematologen in Nederland hebben een organisatie opgericht die de kwaliteit van de hematologische zorg in de gaten houdt. En om wetenschappelijk onderzoek te doen naar betere behandelingen. Die organisatie heet HOVON: stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland.

De HOVON stelt richtlijnen op voor de behandeling van kanker van het bloed of lymfeklieren. Hematologen in Nederland houden zich aan die richtlijnen.

De patiëntenorganisatie Hematon heeft samen met de HOVON bepaald aan welke eisen een goede zorg voor patiënten met kanker van het bloed of lymfeklieren moet voldoen. In de Patiëntenwijzer kunnen patiënten zien of het ziekenhuis van hun keuze wel of niet aan die eisen voldoet.

Een ziekenhuis kiezen voor bloed- en lymfeklierkanker

Via de Patiëntenwijzer bloed- en lymfeklierkanker kun je zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij je past. Vul postcode en aandoening in en je krijgt een overzicht van de ziekenhuizen met de daarbij horende kwaliteitsinformatie.

De Patiëntenwijzer bloed- en lymfeklierkanker is ontwikkeld door patiëntenorganisaties. De Patiëntenwijzer is gebaseerd op de gegevens die de ziekenhuizen hebben aangeleverd. Je kunt aangeven wat je belangrijk vindt. Daarna adviseert deze Patiëntenwijzer welk ziekenhuis het beste bij je wensen past. 

In de Patiëntenwijzer is ook te vinden welk oordeel andere patiënten aan dit ziekenhuis hebben gegeven. Je eigen waardering voor de kankerzorg kun je geven op de website Zorgkaart Nederland. 

Ook je huisarts of zorgverzekeraar kunnen je helpen bij het kiezen van een ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, NFK, de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2013