Behandeling van mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je mesothelioom hebt, zijn je vooruitzichten niet goed. Genezing of langdurige overleving is niet mogelijk.

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je een behandeling krijgen. De behandeling heeft als doel de ziekte zo lang mogelijk te remmen en je klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Welke palliatieve behandelingen zijn er bij mesothelioom?

Lees op deze pagina over:

Een behandeling is niet verplicht

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook eerder stoppen met een behandeling.

Dat geldt ook voor een palliatieve behandeling. Een palliatieve behandeling heeft als doel om de ziekte zo lang mogelijk te remmen. En je klachten te verminderen. Maar ook een palliatieve behandeling kan nadelen hebben. Praat erover met je arts of de verpleegkundige. Laat hem of haar ook weten wat je belangrijk vindt in het leven. Lees meer.

Waarom geen operatie bij mesothelioom?

Bij veel kankersoorten krijg je een operatie, maar bij mesothelioom krijgt bijna niemand een operatie.

Mensen met mesothelioom krijgen zelden een operatie. Het is niet duidelijk of een operatie zinvol is en het is moeilijk om de kanker helemaal weg te halen.

Soms is wel een operatie mogelijk. Dit gebeurt alleen in onderzoeksverband en is geen standaard behandeling. Je arts kan hier meer over vertellen en je kunt er ook zelf naar vragen.

Tijdens deze operatie haalt je arts zoveel mogelijk tumorweefsel van het borstvlies of buikvlies weg. Het is niet mogelijk om alle kankercellen weg te halen. Een operatie aan het borstvlies of aan het buikvlies is een grote ingreep met kans op blijvende klachten.

Immunotherapie bij mesothelioom

Immunotherapie is vanaf 2022 een nieuwe behandeling bij mesothelioom. Immunotherapie zorgt ervoor dat je eigen afweer de kankercellen kan doden. Deze behandeling kan de ziekte remmen.

Lees meer over immunotherapie bij mesothelioom.

Chemotherapie bij mesothelioom

Is immunotherapie geen geschikte behandeling voor je, dan kan je arts chemotherapie voorstellen. Chemotherapie bij mesothelioom krijg je om de ziekte te remmen.

Lees meer over chemotherapie bij mesothelioom.

Bestraling bij mesothelioom

Bestraling bij mesothelioom is bedoeld om je klachten te verminderen. Zoals slikklachten en pijn in de borstkas. Of pijn in de buik.

Lees meer over bestraling bij mesothelioom.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij mesothelioom (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor mesothelioom. 

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022