Wat is een merkelcelcarcinoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een merkelcelcarcinoom is een zeldzame vorm van huidkanker. Wetenschappers denken dat deze vorm van kanker uit merkelcellen ontstaat.  

Hoe herken je een merkelcelcarcinoom?

Een merkelcelcarcinoom is meestal te herkennen aan een roze, rode of rood-paarse knobbel of bult op de huid. Deze knobbel is rond of ovaal en is meestal stevig. Meestal doet de knobbel geen pijn.

De tumor kan binnen een paar weken tot maanden enkele centimeters groot worden. Maar een merkelcelcarcinoom kan ook langzamer groeien.

Lees hoe een merkelcelcarcinoom eruit kan zien. Bekijk ook de foto’s.

Waar komt een merkelcelcarcinoom voor?

Een merkelcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen. Meestal komt het voor op plaatsen die veel in de zon zijn geweest.

De tumor zit meestal op het hoofd, de hals, de armen of benen. Maar het kan ook op de romp zitten of op andere delen van de huid.

Een merkelcelcarcinoom kan uitzaaien

De tumor kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor onder andere witte bloedcellen. Via het bloed kan de tumor ook uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Bijvoorbeeld naar de lever, longen, hersenen of naar andere plekken van de huid.

Behandeling van een merkelcelcarcinoom

De behandeling van een merkelcelcarcinoom hangt af van de grootte en plaats van de tumor, het stadium van de ziekte, je lichamelijke gezondheid en je eigen wensen en voorkeuren.

Lees verder over de behandeling van merkelcelcarcinoom.

De tumor kan terugkomen

Een merkelcelcarcinoom kan na behandeling op dezelfde plaats terugkomen. Dan kun je opnieuw een behandeling krijgen,

Hoe vaak komt een merkelcelcarcinoom voor?

Merkelcelcarcinoom is een zeldzame kanker. In 2023 kregen 213 de diagnose merkelcelcarcinoom.  

Deze vorm van kanker komt vooral voor bij ouderen. Bij mannen ongeveer even vaak als vrouwen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 75 jaar.
  
Het aantal diagnoses van merkelcelcarcinoom in Nederland is met gemiddeld 5 % per jaar gegroeid. Oorzaken kunnen zijn dat mensen langer en vaker in de zon zijn, en dat de bevolking vergrijst. Bij ouderen komt huidkanker namelijk veel vaker voor dan bij jongeren of mensen van middelbare leeftijd. Ook weten artsen steeds meer over deze zeldzame ziekte. Hierdoor kunnen zij de diagnose beter (en dus vaker) stellen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Marcel Bekkenk

Dermatoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Illustratie mensen

Mensen die merkelcelcarcinoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020