Behandeling van lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is er lipkanker bij je ontdekt, dan bespreekt de arts welke behandelingen er mogelijk zijn. Dit staat ook in het behandelplan.

Behandeling van een kleine liptumor

Bij de meeste mensen ontdekt de arts de lipkanker als de tumor nog klein is. Dit heet een ‘vroeg stadium’. Je krijgt dan een behandeling die als doel heeft van de kanker te genezen. Meestal haalt de arts de tumor weg met een operatie. Soms is inwendige bestraling een beter alternatief.

Heel soms is lichttherapie ook een optie. Je krijgt dan een stof toegediend die naar de kankercellen gaat. De arts belicht de tumor met laserlicht. Door de stof in de kankercellen in combinatie met het laserlicht sterven de tumorcellen af.

Behandeling van een grotere tumor op je lip

Zit er een grotere tumor op je lip die niet zo makkelijk weggehaald kan worden? Dan stelt de arts vaak een behandeling met uitwendige bestraling voor. Door een operatie bij een grotere tumor komt je lip er vaak anders uit te zien, waardoor je gezicht verandert of je mondopening kleiner wordt. Daarom kiest de arts soms voor bestraling.

Bestraling van je lip kan uitwendig. Dan komt de straling van buitenaf van het bestralingsapparaat. De bestraling kan ook inwendig gebeuren. Dan krijg je een klein beetje radioactief materiaal bij je lip ingebracht waar straling vanaf komt. Lees verder over uitwendige bestraling of over inwendige bestraling.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij lipkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor lipkanker.

Ziekenhuizen voor lipkanker

Lipkanker is een zeldzame ziekte. Je krijgt je behandeling daarom in een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk welke ziekenhuizen voor lipkanker dat zijn.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van lipkanker?

Voor de behandeling van lipkanker is het belangrijk dat je niet rookt en geen alcohol drinkt. Zonder roken en drinken werkt de behandeling beter. Ook is de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken en drinken.

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil houdt. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Behandeling van uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals

Is de lipkanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals? Dan is vaak wel nog een genezende behandeling mogelijk.

De arts adviseert meestal een operatie van deze halsklieren. Dit heet een halsklierdissectie. Na deze operatie krijg je vaak nog bestraling. Lees verder over de operatie aan de halsklieren.

Behandeling van lipkanker die is teruggekomen

Na de eerste behandelingen van lipkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. De kans op terugkeer is het grootst in de eerste 2 jaar na de behandeling. De arts bespreekt met je welke behandelingen mogelijk zijn.

Behandeling van lipkanker die niet meer kan genezen

Heb je lipkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Voor lipkanker zijn er verschillende palliatieve behandelingen: bestraling, chemotherapie of immunotherapie. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Als je twijfelt over een behandeling

Je kunt ook besluiten om je niet, of niet verder te laten behandelen. Lees verder over als je twijfelt over een behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021