Nazorg en controle bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de behandeling blijft u onder controle: 

  • eerste 2 jaar: eens per 2-4 maanden
  • daarna 2 tot 3 maal per jaar

De controleperiode duurt meestal 5 jaar.

Het is altijd belangrijk om zelf te letten op klachten die kunnen wijzen op terugkeer van de tumor. Let vooral op: 

  • pijn
  • zwellingen in het litteken of rond de plek van de tumor
  • opgezette klieren in de hals
  • niet genezende zweertjes

Soms blijkt dat de behandeling niet genoeg is geweest. Dan ontstaat later opnieuw een tumor. De kans hierop is het grootst in de eerste 2 jaar na de behandeling. De artsen bekijken dan opnieuw welke behandelingen mogelijk zijn.  

Ook kan de arts tijdens de controle uitzaaiingen vinden die hij eerder nog niet kon vaststellen. Langdurige controle is ook nodig om een eventuele nieuwe liptumor vroeg te ontdekken. Zeker als u nog rookt en/of alcohol drinkt. 

Wilt u meedoen aan een revalidatieprogramma? Geef dit dan op tijd aan. In de meeste centra van de NWHHT is dit mogelijk.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Afbeelding mensen

Ervaringsdeskundigen met lipkanker

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Stichting Klankbord

Laatste update: januari 2015