Wat is…?

Hodgkinlymfoom

Opslaan

Hodgkinlymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel (lymfeklierkanker). De ziekte is genoemd naar de arts Thomas Hodgkin die de ziekte in de negentiende eeuw voor het eerst beschreef. Lymfoom betekent gezwel van een lymfeklier.

Binnen het hodgkinlymfoom wordt onderscheid gemaakt tussen 2 grote groepen:

 • de klassieke vorm van Hodgkin-lymfoom (meer dan 95 procent van de patiënten)
 • een variant: nodulair paragranuloom (minder dan 5% van de patiënten).

Naast het hodgkinlymfoom bestaan nog ruim 50 andere vormen van lymfklierkanker. Dit zijn allemaal vormen van non-hodgkinlymfoom

Hoe ontstaat hodgkinlymfoom

Het hodgkinlymfoom ontstaat in 1 lymfeklier doordat een afwijkende lymfekliercel abnormaal groeit. Lymfekliercellen of lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Zij spelen een belangrijke rol bij:

 • bestrijding van ziekteverwekkers
 • productie van afweerstoffen

Meestal ontstaat het non-hodgkinlymfoom in een lymfeklier in de bovenste helft van het lichaam.

Verspreiding van hodgkinlymfoom

Lymfekliercellen circuleren van nature in het bloed en in de lymfe. Zo verplaatsen die cellen zich in het lichaam. Het hodgkinlymfoom verspreidt zich ook zo. Daarom kan het hodgkinlymfoom op verschillende plaatsen in het lichaam worden gevonden. Zowel in als buiten het lymfeklierweefsel. Het lymfoom wordt meestal gevonden in de lymfeklieren. Soms zitten de lymfoomcellen in organen in de buurt van deze klieren. Bijvoorbeeld in de milt, de lever of het beenmerg.

Door de ongeremde deling van de lymfocyten worden de lymfeklieren groter. Daardoor kunnen deze lymfocyten niet meer goed functioneren. Hierdoor verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriën. Zo kunnen makkelijk infecties ontstaan.

Risicofactoren van hodgkinlymfoom

Over de oorzaken van het hodgkinlymfoom is nog niets met zekerheid bekend.

Veel mensen denken dat kanker besmettelijk is, maar kanker is niet besmettelijk. Ook een hodgkinlymfoom niet.

Beenmerg en bloedcellen

Alle bloedcellen worden in het beenmerg gemaakt. Beenmerg zit in het binnenste van onze botten. Het is een sponsachtig, rood weefsel. Als het opgezogen wordt uit het bot lijkt het op bloed.

Beenmerg zit vooral in:

 • de wervels
 • de schedel 
 • het borstbeen
 • de ribben
 • het bekken 

In het beenmerg zitten stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. Dit heet ook wel rijpen.

Stamcellen rijpen uit tot:

 • witte bloedcellen
 • rode bloedcellen
 • bloedplaatjes

Witte bloedcellen helpen om infecties tegen te gaan. Ook ruimen ze beschadigde en afgestorven weefselcellen op. Zo helpen ze bij de genezing van wondjes. Er zijn verschillende soorten witte bloedcellen. Een andere naam voor witte bloedcellen is leukocyten.

Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van ingeademde zuurstof naar weefsels en organen. Een andere naam voor rode bloedcellen is erytrocyten.

Bloedplaatjes helpen bij de bloedstolling. Zodat bij verwondingen het bloedverlies wordt beperkt. Een andere naam voor bloedplaatjes is trombocyten.

De bloedcellen en bloedplaatjes gaan vanuit het beenmerg het bloed in. Per dag gaan er ongeveer evenveel cellen het bloed in als dat er in het bloed afsterven. Hierdoor is er steeds een evenwicht.

Hodgkinlymfoom

Hematoloog Elly Lugtenburg en ex-patiënt Ainsley Slikkerveer over hodgkinlymfoom.

Nodulair paragranuloom

Het nodulair paragranuloom is een zeldzame variant van het Hodgkinlymfoom.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Hematon, kanker.nl.

Met medewerking van

Woude, H. (verpleegkundig specialist), Drs. Visser, H.P.J. (hematoloog), Dr. Zijlstra, J.M. (hematoloog), Dr. Chamuleau, M.E.D. (hematoloog), Dr. Levin, M.D. (hematoloog), Prof. Dr. Schouten, H. (hematoloog), Prof. Dr. Kater, A.P. (hematoloog)