Biopsie bij hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een biopsie haalt de arts een stukje van de verdikte lymfeklier of de hele lymfeklier weg. Na een biopsie weet de arts of het hodgkinlymfoom is, of een andere soort lymfeklierkanker.

Lees op deze pagina over:

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg om te onderzoeken. Dit kunnen 1 of meer stukjes weefsel zijn. Zo’n stukje heet een biopt. De arts die de biopsie neemt, heet een radioloog.

Een patholoog onderzoekt de biopten. Daarna weet de arts of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. En welke kenmerken het weefsel heeft. De arts kan je na de biopsie vertellen wat de diagnose is.

Hoe gaat een biopsie?

De arts haalt het weefsel meestal met een dikke naald weg. Soms wil de arts tijdens de biopsie ook de binnenkant van je lichaam kunnen zien. Dan krijg je de biopsie samen met een echo of CT-scan. Zo kan de arts op een beeldscherm precies zien wat hij of zij doet.

Eerst verdooft de arts de plek waar hij of zij het biopt gaat nemen. Ondanks de verdoving kan de biopsie toch pijnlijk zijn.

Een punctie in plaats van een biopsie

Heel soms kan de arts geen biopt nemen en krijg je een punctie. Bij een punctie zuigt de arts met een dunne naald wat vloeistof uit de lymfeklier. Die vloeistof wordt in het laboratorium onderzocht op kankercellen.

Uitslag van de biopsie of punctie

De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Je arts weet daarna of je lymfeklierkanker hebt en welke soort het precies is. Je hoort je diagnose na dit onderzoek.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Matthijs Westerman

Dr. Matthijs Westerman

Internist-hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die hodgkinlymfoom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2024