Behandeling bij hersentumoren
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe behandeling van een hersentumor hangt af van:
- Soort tumor
- Kwaadaardigheid en graad van de tumor
- Plaats van de tumor
- Klachten
- Lichamelijke en geestelijke conditie van de patiënt
De behandeling verschilt daarom per patiënt. De keuze voor behandeling gebeurt in overleg tussen de behandelend arts, het medisch team en de patiënt zelf.
Mogelijke behandelingen zijn:
Soms krijg je een combinatie van deze behandelingen. Je arts bespreekt met je de behandeling(en) en de mogelijke bijwerkingen.
Bij het bestrijden van een hersentumor is een operatie vaak de eerste stap. Een biopsie of grotere operatie is meestal nodig om de diagnose definitief te stellen. Een grotere operatie kan bovendien nuttig zijn om de klachten te bestrijden en om de tumor zo volledig mogelijk te verwijderen.
Behandeling symptomen
Operatie, bestraling en chemotherapie bestrijden de tumor zelf en helpen daarmee meestal ook om symptomen te bestrijden. Daarnaast zijn er behandelingen, vooral medicijnen, die alleen gericht zijn op het bestrijden van klachten.
De belangrijkste medicijnen tegen symptomen zijn:
- Middelen die vochtontwikkeling in de hersenen remmen (met name dexamethason)
- Middelen die epileptische aanvallen onderdrukken
- Pijnstillers
- Middelen tegen misselijkheid
Nieuwe ontwikkelingen
Lees meer over nieuwe ontwikkelingen bij hersentumoren.
Behandelplan bij hersentumoren
- kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hoe kwaadaardig deze is
- de plaats van de tumor
- uw lichamelijke conditie
Multidisciplinair overleg
De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg.
Doel van de behandeling bij hersentumoren
Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. De arts kijkt samen met u wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.
Curatieve behandeling
Is genezing het doel, dan heet dit een curatieve behandeling. Onderdeel daarvan kan een aanvullende behandeling zijn: een adjuvante behandeling.
Adjuvante behandeling
Een adjuvante behandeling is een aanvullende behandeling. U krijgt deze na een eerdere behandeling die in opzet genezend is. De adjuvante behandeling is bedoeld om een beter eindresultaat te bereiken. Een voorbeeld van een adjuvante behandeling is bestraling na een operatie.
Palliatieve behandeling
Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kunt u een palliatieve behandeling krijgen. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte of het voorkomen van klachten. Een palliatieve behandeling kan bijvoorbeeld gericht zijn op pijnbestrijding.