Bloedonderzoek bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De arts doet een bloedonderzoek. Hierbij bepaalt hij of zij onder andere het CA 125-gehalte in het bloed. Eierstokkankercellen kunnen deze stof aanmaken en aan het bloed afgeven. CA 125 is daarom een tumormerkstof.

Normale cellen kunnen ook CA 125 aanmaken. Is het CA 125-gehalte in je bloed verhoogd, dan betekent dit dus niet per se dat je eierstokkanker hebt.

Ongeveer 80% van de vrouwen met eierstokkanker heeft een verhoogd CA 125-gehalte in het bloed. Bij patiënten in een vroeg stadium is het CA 125-gehalte maar bij 45% van de vrouwen verhoogd. De tumor is dan nog klein en beperkt tot de eierstok.

Het CA 125-gehalte is vooral belangrijk om het effect van een behandeling voor eierstokkanker te helpen beoordelen. De eerste meting voor de behandeling is daarvoor het uitgangspunt. Neemt het CA 125-gehalte af? Dan heeft de behandeling waarschijnlijk gewerkt en is de tumor kleiner geworden.

Niet alle vormen van eierstokkanker leiden tot een verhoogd CA 125-gehalte. Daarom worden ook wel andere tumormerkstoffen bepaald. Bijvoorbeeld CA 19.9.

Onderzoek naar andere tumoren

Is niet duidelijk of je klachten op eierstokkanker wijzen? Dan kan de arts je bloed ook onderzoeken op tumormerkstoffen van mogelijke andere tumoren in de buik. Bijvoorbeeld darmtumoren.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Leon Massuger

Gynaecoloog, Radboudumc

Prof. dr. René Verheijen

Gynaecoloog, UMC Utrecht

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker

Laatste update: juli 2016