Echografie bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Echografie kan bij eierstokkanker op 2 manieren:

  • via de schede: vaginale echoscopie
  • via de buik: abdominale echografie

Echografie via de schede

Een andere naam voor echografie via de schede is vaginale echoscopie of inwendige echografie.

Tijdens dit onderzoek lig je op een gynaecologische stoel met been- of voetsteunen. Ook kan de arts het onderzoek doen terwijl je op je zij ligt of op een bed met een kussen als ondersteuning onder je billen.

De arts maakt bij een vaginale echoscopie gebruik van een dun en langwerpig echoapparaat dat geluidsgolven uitzendt. De arts schuift eerst een soort condoom om de echokop vanwege de hygiëne. Daarna brengt hij of zij de echokop voorzichtig in je vagina.

Opzien tegen het onderzoek

De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk. Sommige vrouwen hebben er veel moeite mee. Bijvoorbeeld omdat ze vervelende seksuele ervaringen hebben gehad, of omdat een eerder inwendig onderzoek pijnlijk was. Zie je erg op tegen het onderzoek, bespreek dit dan van tevoren met je arts. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken. Misschien vind je het onderzoek minder vervelend als je de echokop zelf inbrengt.

Echografie via de buik

Soms kan de arts via de vaginale echoscopie geen goed beeld krijgen. Dan is echografie via de buik nodig.

Tijdens dit onderzoek lig je op een onderzoeksbank of in de gynaecologische stoel. De arts smeert een gel op je huid. Hij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over je buik. Zo kan hij de grootte van de eierstokken en aanwezigheid van andere afwijkingen in de buik beoordelen. Hiermee kan hij vooral zien of er vocht in de buik zit. Meer vocht in de buik dan normaal heet ascites.

Ziet de arts tijdens de echografie een afwijking? Dan kan hij of zij besluiten je verder te onderzoeken via een:

  • biopsie: hij neemt een stukje weefsel weg
  • ascitespunctie: hij zuigt wat cellen en/of vocht op

De patholoog onderzoekt het weefsel en/of vocht onder de microscoop. Met de uitslag stelt de arts de definitieve diagnose.

Voor dit onderzoek moet je soms nuchter zijn. Dit betekent dat je een paar uur van tevoren niets eet of drinkt, zodat je maag leeg is. Ook is het soms nodig dat je een volle blaas hebt.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Leon Massuger

Gynaecoloog, Radboudumc

Prof. dr. René Verheijen

Gynaecoloog, UMC Utrecht

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016