Onderzoek en diagnose bij dikkedarmkanker

Opslaan

Bloed in de ontlasting of vaak last hebben van verstopping kunnen symptomen zijn van darmkanker. Er zijn ook andere klachten die op dikkedarmkanker wijzen. Om de oorzaak van de klachten op te sporen is onderzoek nodig.

Onderzoek bij de huisarts

Als je bij de huisarts komt met klachten die op darmkanker kunnen wijzen zal hij of zij onderzoek doen. Dit kan lichamelijk onderzoek zijn: de huisarts kan via de anus de binnenkant van de endeldarm bevoelen. Hij of zij doet dit voorzichtig met de vinger. Ook kan de huisarts het bloed laten onderzoeken om bloedarmoede op te sporen. Bloedarmoede komt regelmatig voor bij dikkedarmkanker.

Als de huisarts na dit onderzoek darmkanker vermoedt of geen verklaring voor de klachten vindt, stuurt hij of zij je door naar het ziekenhuis. Hier zal de internist of de MDL-arts je onderzoeken.

Ook als uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat er bloed in de ontlasting zit, word je voor verder onderzoek doorgestuurd.

Onderzoek in het ziekenhuis

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek in het ziekenhuis is het bekijken van de binnenkant van de darm. Meestal gebeurt dit via een coloscopie. Tijdens een coloscopie kan de arts de binnenkant van de hele dikke darm bekijken. Ook kunnen dan stukjes weefsel van de darm worden weggehaald. Die kunnen later verder worden onderzocht.

Aanvullende onderzoeken

Als de diagnose darmkanker is gesteld, volgen er meestal nog een aantal onderzoeken. Die zijn nodig om het stadium van de ziekte te bepalen: hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid.

Na de diagnose vinden meestal de volgende onderzoeken plaats:

Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn:

Een aantal van deze onderzoeken kun je ook opnieuw krijgen als je al behandeld bent. Dit gebeurt tijdens de controles.

Darmkanker: de diagnose

Diverse deskundigen vertellen over de diagnose bij darmkanker. Bekijk de video.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)