Operatie van uitzaaiingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Operatie van uitzaaiingen in de lever

Soms kunnen uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de lever geopereerd worden. Of een operatie mogelijk is hangt af van de plaats van de uitzaaaiingen, de hoeveelheid uitzaaiingen en je conditie.

Een operatie van uitzaaiingen in de lever kan gecombineerd worden met een andere behandeling zoals chemotherapie, ablatie of een darmoperatie.

Wat gebeurt er tijdens de operatie

Tijdens de operatie van de lever verwijdert de arts het deel van de lever waar de uitzaaiing in zit. Dat kan een klein stukje zijn, maar ook meer dan de helft van de lever. Het overgebleven deel van de lever wordt in de weken na de operatie weer wat groter. Het ligt aan de kwaliteit van het overgebleven stuk lever hoe goed dit gaat. Soms zijn er twee operaties nodig om de uitzaaiingen te verwijderen. De chirurg bespreekt de mogelijke complicaties van de operatie. 

Een leveroperatie kan soms via een kijkoperatie worden uitgevoerd. Dat ligt aan de plaats en aantal uitzaaiingen in de lever. 

Operatie van uitzaaiingen in de long

Uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de longen kunnen soms met een operatie verwijderd worden. Dit hangt af van de plek en het aantal uitzaaiingen. 

Wat gebeurt er tijdens de operatie 

Tijdens de operatie verwijdert de arts de uitzaaiing of uitzaaiingen met een deel van het weefsel eromheen. Veel minder vaak wordt een longkwab verwijderd. De chirurg bespreekt de mogelijke complicaties van de operatie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018