De dikke darm

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De dikke darm zit aan het eind van het spijsverteringskanaal. Voor de dikke darm ligt de dunne darm. Aan het eind van de dikke darm zit de anus. Daar verlaat het onverteerde voedsel als ontlasting het lichaam. De dikke darm is ongeveer 80-100 cm lang.

De dikke darm, endeldarm en anus

1: dunne darm, 2: verbinding dunne en dikke darm, 3: blinde darm, 4: stijgende deel dikke darm, 5: dwarslopende deel, 6: dalende deel, 7: S-vormig deel, 8: endeldarm, 9: anus met sluitspier

De functie van de dikke darm

Voordat het voedsel in de dikke darm komt, heeft het al een weg afgelegd. Na het doorslikken komt het eten en drinken via de slokdarm in de maag terecht. Daarna gaat het voedsel via de twaalfvingerige darm (duodenum) naar de dunne darm.

De dikke darm is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Het voedsel is al bijna helemaal verteerd als het in de dikke darm aankomt. In de dikke darm wordt de brij met voedselresten ingedikt. Er worden water en zouten uitgehaald. Dit komt via het slijmvlies in het bloed. Ook wordt er nog wat voedsel verteerd in de dikke darm. Dit gebeurt door darmbacteriën.

Rechtzijdig en linkszijdige deel van de darm

Vanuit de dunne darm komt het voedsel in de dikke darm. Soms wordt gesproken over het rechtszijdige deel of stijgende deel van de dikke darm. Dit is het stuk dikke darm dat het eerst na de dunne darm komt en aan de rechterkant van het lichaam zit.

Het linkszijdige deel van de dikke darm zit aan de linkerkant van het lichaam. Dit stuk darm wordt ook wel het dalende deel van de dikke darm genoemd. Meestal ontstaat een tumor in dit deel van de dikke darm. Aan het eind van de dikke darm zit de endeldarm. Die eindigt in de anus. Hier verlaat de ontlasting het lichaam.
 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: april 2018