Behandeling van botkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij botkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak is dat een operatie. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welke soort botkanker je hebt? Ga direct naar:

Of lees verder over:

Mogelijke behandelingen bij botkanker 
Je arts maakt met andere artsen en deskundigen een behandelplan. Omdat botkanker zeldzaam is, is het belangrijk dat je naar een expertisecentrum voor botkanker gaat. Of dat een expertisecentrum meedenkt.

In het behandelplan staat welke behandeling het meest geschikt lijkt. Je arts bespreekt dit behandelplan met je en samen besluiten jullie wat de beste keuze is.

Operatie bij botkanker

De meeste mensen met botkanker krijgen een operatie. De chirurg probeert dan de hele tumor uit het bot te halen, met een randje gezond weefsel eromheen. 

Er zijn meer soorten operaties bij botkanker mogelijk. Welke operatie je krijgt, hangt af van de soort botkanker, hoe groot de tumor is en waar de kanker precies zit.

Lees verder over:

Of lees op deze pagina verder over:

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij botkanker

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. 

Bekijk de trials voor botkanker

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige.

Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht wilt worden. En je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Kinderwens en de behandeling

De behandeling van botkanker kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan voor de behandeling met je arts. Misschien kun je een behandeling krijgen waardoor je vruchtbaar blijft.

Lees verder over vruchtbaarheid en kanker.

Behandeling van teruggekeerde botkanker

Botkanker kan terugkomen. Ook als botkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Welke behandelingen dan mogelijk zijn, bespreekt je arts met je.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023