Röntgenfoto bij botkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen röntgenfoto is vaak het eerste onderzoek bij problemen aan een bot of gewricht. Met een röntgenfoto kan de arts goed bekijken of je misschien botkanker hebt.
De arts maakt een röntgenfoto van de plek waar je pijn hebt, of waar een zwelling zit. Als er een tumor in het bot zit, is dat vaak te zien op een röntgenfoto. Het is dan vaak nog niet duidelijk of de tumor goedaardig (geen kanker) of kwaadaardig (kanker) is. Hiervoor is meer onderzoek nodig, met een MRI-scan of CT-scan.
Lees op deze pagina over:
Wat is een röntgenfoto?
Een röntgenfoto wordt gemaakt met röntgenstraling. Daarmee kan je arts de binnenkant van je lichaam bekijken. En zien of er een tumor in je longen of borst zit. Of dat je botbreuken hebt door uitzaaiingen in je botten.
Hoe gaat een röntgenfoto?
Je ligt op een onderzoekstafel. Of je staat voor een plaat. Soms moet je in- of uitademen als de foto wordt gemaakt. Het onderzoek doet geen pijn.
Meestal hoef je je niet uit te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal zit namelijk in de weg voor de foto.
Na het onderzoek
Na de röntgenfoto mag je meteen naar huis. Je hoort van je arts wanneer je de uitslag krijgt.