Ledemaatsparende operatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je botkanker in een arm of een been? Dan zal de chirurg proberen te voorkomen dat je je arm of been verliest. Dit heet een ledemaatsparende operatie.

Eigen bot

De chirurg kan een stuk bot uit je eigen lichaam gebruiken om het geopereerde bot te herstellen. Bijvoorbeeld je kuitbeen. Het stuk bot heet dan een autograft. Auto betekent van jezelf. De chirurg maakt de stukken bot aan elkaar vast met bijvoorbeeld een pen of een plaat met schroeven. 

Donorbot

Een andere optie is dat je arts een donorbot uit de botbank gebruikt. Zo’n donorbot heet een allograft. Allo betekent ‘van een ander’. De chirurg maakt het donorbot en je eigen bot aan elkaar vast met bijvoorbeeld een pen of een plaat met schroeven. Het kan lang duren voor het donorbot en je eigen botdelen aan elkaar groeien. Dit kost veel tijd en geduld.

Soms maakt de arts een combinatie van je eigen bot en een donorbot. Artsen noemen dit een ‘hotdog’-procedure. Je eigen bot wordt dan versterkt of ondersteund met donorbot. Er zijn verschillende manieren waarop je chirurg dit kan doen.

Een prothese  

Zit de tumor in de buurt van een gewricht, dan is vaak een (inwendige) prothese nodig. Een prothese is een kunstgewricht. Meestal is het kunstgewricht van titanium. 

Na de operatie kun je je arm of been meestal weer snel gebruiken. Of je arm of been dan weer goed werkt, verschilt per persoon. Het maakt daarbij uit hoe groot de tumor is, waar hij precies zit en of de tumor ook in andere weefsels is gegroeid. Soms heb je alsnog een kruk of een ander hulpmiddel nodig. 

Gevolgen van de operatie

Een operatie heeft vaak gevolgen voor later. Welke gevolgen dat zijn, verschilt per persoon. Het hangt af van waar de tumor zat en hoe uitgebreid de operatie was. 

Vóór de operatie bespreekt de chirurg de gevolgen van de operatie met je. Stel in dat gesprek alle vragen die je hebt. Bijvoorbeeld over wat dit voor je lichaam betekent en hoe lang het herstel kan duren.

Bereid je goed voor op dit gesprek. Dat kan met de app Gesprekshulp bij kanker, of met de voorbeeldvragen.

Operaties bij botkanker vergelijken

Lees meer over deze soorten operaties op de website van het Amsterdam UMC. Je kunt hier de gevolgen van de operaties met elkaar vergelijken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023