Behandeling van bijnierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose maakt de arts samen met andere artsen een  behandelplan. Je arts bespreekt het behandelplan met je en stelt een behandeling voor.

Het is voor bijnierkanker heel belangrijk dat je behandeld wordt in een gespecialiseerd ziekenhuis. 

Lees meer over het behandelplan en tips voor het gesprek met je arts.

Lees op deze pagina verder over:

Operatie om de tumor te verwijderen

De meeste mensen met bijnierkanker krijgen een operatie. Als er geen uitzaaiingen zijn, kun je meestal genezen dankzij de operatie.

Ook als er uitzaaiingen zijn, probeert de arts vaak de tumor met een operatie helemaal te verwijderen. Lees de uitgebreide informatie over een operatie bij bijnierkanker.

Behandeling met mitotaan en chemotherapie

Na een operatie kan een nabehandeling met mitotaan volgen. Mitotaan is een medicijn dat de bijnierschors kapot maakt. Als de kans op terugkeer van de kanker groot is, zal de arts mitotaan adviseren. De arts probeert dit in te schatten met de Ki-67-index. Als de Ki-67-index boven de 10% is, is dat meestal een reden om een behandeling te starten.  De kans dat de kanker terugkomt wordt door mitotaan iets kleiner.

Mitotaan is ook een behandeling voor mensen bij wie de tumor niet of niet helemaal verwijderd kan worden. Deze behandeling heeft als doel om de kanker zoveel mogelijk te remmen.

Lees de uitgebreide informatie over chemotherapie en mitotaan.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij bijnierkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor bijnierkanker. 

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Behandeling van uitzaaiingen

Bijnierkanker kan uitzaaien. De uitzaaiingen kunnen bijvoorbeeld in de lever of de longen zitten. Soms is het mogelijk om de plaats waar de uitzaaiing of uitzaaiingen zitten los te behandelen.

Dit zijn nog een aantal mogelijke behandelingen voor uitzaaiingen:

  • een operatie waarbij een stuk lever of long waar de uitzaaiingen inzitten wordt verwijderd
  • bestraling
  • radiofrequente ablatie
  • microwave ablatie
  • chemo-embolisatie

Dat kan alleen als er niet te veel uitzaaiingen zijn. De arts bespreekt dit met je en vertelt je wat hiervoor de beste behandeling is.

Je kunt deze behandelingen niet in elk ziekenhuis krijgen. Mogelijk verwijst je eigen arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt ook zelf vragen of in een ander ziekenhuis meer mogelijkheden zijn.

Hydrocortison als de bijnier geen cortisol meer maakt

Veel mensen met bijnierkanker krijgen tabletten met hydrocortison voorgeschreven. Hydrocortison is nodig als de bijnier niet genoeg cortisol maakt, bijvoorbeeld door de operatie of de behandeling met mitotaan. Hydrocortison werkt hetzelfde als cortisol. Lees de informatie over hydrocortison en bijnierkanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Thomas Kerkhofs

Internist, Maastricht UMC+

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Foto Harm Haak

Prof. dr. Harm Haak

Internist, Máxima MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021