Uitzaaiingen bij bijnierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bijnierkanker kan uitzaaien. Bij uitzaaiingen zijn kankercellen op andere plekken in het lichaam terechtgekomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Als bijnierkanker uitzaait, is dat meestal als eerste naar de lymfeklieren in je buik, of naar je lever of longen. Lees op deze pagina over:

Wat is een uitzaaiing?

Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van de bijnierkanker op een andere plek in je lichaam. Kankercellen kunnen losraken van de tumor. Ze kunnen dan ergens anders in het lichaam terechtkomen. De kankercellen gaan op de nieuwe plek verder met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor.

Heb je uitzaaiingen van bijnierkanker in je lever, longen of botten? Dan is het nog steeds bijnierkanker. 

Onderzoeken om te kijken of je uitzaaiingen hebt

Je kunt een of meer van deze onderzoeken krijgen:

Behandeling van uitzaaiingen

Je arts vertelt je welke behandelingen mogelijk zijn in jouw situatie. En wat de voordelen en nadelen van die behandelingen zijn. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Vertel je arts wat je belangrijk vindt. Dan kunnen jullie samen kijken wat het beste bij je past.

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide bijnierkanker.

Vooruitzichten bij uitgezaaide bijnierkanker

Je vooruitzichten bij uitgezaaide bijnierkanker zijn niet goed. Als je uitzaaiingen hebt in je lever, je longen of je botten, kun je meestal niet meer beter worden. 

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan je misschien meer vertellen. Of bekijk de cijfers over bijnierkanker.

Leven met uitgezaaide bijnierkanker

Kun je niet meer genezen van bijnierkanker? Dan komt er veel op jou en je naasten af. Jullie staan er niet alleen voor: er is hulp en zorg beschikbaar.

Deze zorg in de laatste fase heet palliatieve zorg. Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op een zo goed mogelijk verloop van de tijd die nog voor je ligt. Je kunt bijvoorbeeld behandelingen krijgen om klachten te voorkomen of te verminderen. Je kunt ook hulp en begeleiding krijgen zodat je beter kunt omgaan met je gevoelens, je levensvragen en de mensen om je heen.

Bij palliatieve zorg staat jouw kwaliteit van leven voorop: wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jij nodig hebt. 

Ook voor je naasten is er palliatieve zorg. Ook zij kunnen hulp en begeleiding krijgen tijdens deze fase.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025