Laag of hoog risico basaalcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je behandeling hangt onder andere af van welk risico jouw basaalcelcarcinoom heeft. Dat kan een hoog of een laag risico zijn. De behandeling kan eenvoudig zijn, maar ook ingrijpende gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor je uiterlijk.  

Op deze pagina lees je over:

Weet je niet welk risico jouw basaalcelcarcinoom heeft? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij basaalcelcarcinoom.

Wat betekent een hoog risico basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom met een hoog risico heeft minstens een van deze kenmerken:

  • De huidkanker groeit sprieterig of bestaat uit meerdere piepkleine knobbeltjes.
  • De huidkanker zit in je gezicht.
  • De huidkanker is groter dan 2 cm.
  • De huidkanker keert terug of de arts kon het plekje niet helemaal weghalen.

Als 1 of meer van deze kenmerken bij jou gelden, dan gaat het om een hoog risico. Bijvoorbeeld: zit het plekje in je gezicht, dan is het altijd een hoog risico basaalcelcarcinoom.

Een hoog risico betekent dat de kans groter is dat de kanker doorgroeit en andere weefsels beschadigt. Of dat de kanker na de behandeling op dezelfde plek terugkomt.

Behandeling van hoog risico basaalcelcarcinoom

Meestal probeert de arts het plekje op de huid weg te snijden. Soms doet de arts dat via Mohs-chirurgie.

Soms is een operatie niet goed mogelijk. Dan kun je bestraling krijgen.

Bij een groot basaalcelcarcinoom of als je uitzaaiingen hebt, kun je pillen krijgen. In de pillen zit het medicijn vismodegib. De artsen noemen dit doelgerichte therapie.

Wat betekent een laag risico basaalcelcarcinoom?

Bij een laag risico basaalcelcarcinoom is het plekje kleiner dan 2 cm en zit het niet in je gezicht. Ook ziet het plekje er niet uit als een litteken en groeit het niet als meerdere kleine knobbeltjes. Lees meer over hoe een basaalcelcarcinoom eruit kan zien.

Een basaalcelcarcinoom met een laag risico groeit bijna nooit door in andere weefsels. Wel kan de tumor doorgroeien als hij er langer zit en niet behandeld wordt. De kans dat de tumor terugkomt na de behandeling, is klein.

Behandeling van laag risico basaalcelcarcinoom

Als je een laag risico basaalcelcarcinoom hebt, zal de arts meestal het plekje op je huid wegsnijden. Dat heet een operatie. Lees meer over wegsnijden van basaalcelcarcinoom.

Is het plekje kleiner dan 0,5 cm? Dan kan de arts ook een andere behandeling overwegen. Zoals bevriezing met stikstof (cryo-chirurgie). De arts kan ook het plekje wegkrabben en daarna de huid dichtschroeien.

Andere behandelingen zijn fotodynamische therapie of een crème om op het plekje te smeren. Zo’n crème bevat een medicijn. Er zijn crèmes met chemotherapie en crèmes met immunotherapie.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022